Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok chemickými zbraněmi v Idlibu už vyšetřují experti. Co ukázaly první testy?

Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ankara - Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) vyslala do Turecka své experty, aby vyšetřili okolnosti chemického útoku v syrském Idlibu. Britští odborníci dnes oznámili, že vzorky odebrané z Chán Šajchúnu obsahovaly sarin. O tomto nervovém plynu se jako první zmiňovali Lékaři bez hranic a následně turečtí patologové.

Útok na Chán Šajchún, při němž zahynulo přes 80 lidí a 400 dalších bylo zraněno, některé země v čele s USA připisují syrské armádě. Ve středu Rusko, spojene režimu Bašára Asada, v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci, jíž rada chtěla útok ze 4. dubna odsoudit. Podle Ruska neexistují žádné důkazy o vině syrské armády.

OPCW, která sídlí v Haagu, nyní vyslala do Turecka svůj expertní tým a pověřila jej, aby shromáždil biometrické vzorky a vyslechl osoby, které útok přežily. Do Turecka po něm bylo převezeno k ošetření několik desítek lidí.

"Britští vědci analyzovali vzorky z Chán Šajchúnu. Testy byly pozitivní na nervový plyn sarin nebo na látku sarinu podobnou," řekl zástupce britské delegaci na zvláštní schůzi OPCW v Haagu.

Organizace upozornila, že její pracovníci se mohou vyjádřit jenom k tomu, zda byly, nebo nebyly použity chemické zbraně, nikoli k otázce toho, kdo je použil. Očekává se, že skupina bude v Turecku pracovat tři až čtyři týdny.

Témata:  plynový útok v syrském Idlibu Sýrie chemické zbraně Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy