Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v Dortmundu: Policie má dva podezřelé, ani u jednoho ale nejsou důkazy

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Dortmund - Němečtí vyšetřovatelé nemají ani u jednoho z dvojice původně podezřelých důkazy, že by stáli za útokem na fotbalisty Dortmundu. Jisté je zatím pouze to, že trojici bomb sestavoval profesionál. Žádný pokrok nenastal ani v případě rpověřování dopisů zanechaných na místě činu.

Autobus s fotbalisty bundesligového Dortmundu v úterý večer cestou na domácí zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem poškodily tři exploze. Zranění ruky při nich utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice, kde se podrobil operaci. Zraněn byl i jeden z policistů, který autobus doprovázel.

"Podezření se nepotvrdilo," uvedla dnes mluvčí nejvyššího státního zastupitelství na adresu Němce (28), který byl jedním z podezřelých. Do hledáčku policistů se podle médií dostal v podstatě náhodou. Policisté v úterý k jeho bytu přijeli kvůli údajné hádce v domácnosti. Jeden z nich si přitom všimnul deštníku s logem hotelu, v němž fotbalisté Dortmundu přebývali. Po útoku policie byt prohledala.

Důkazy o zapojení do útoku nemá policie ani u druhého podezřelého, kterým je Iráčan Abdal Básit A. U něj je ale nejvyšší státní zastupitelství přesvědčeno o napojení na takzvaný Islámský stát, a proto požádalo o jeho vzetí do vazby.

Jeden z vyšetřovatelů dnes deníku Süddeutsche Zeitung řekl, že trojici bomb podle jeho názoru sestavoval profesionál. Vzhledem k tomu, že v nich byly kovové součástky, musel počítat s tím, že útok může někoho zabít. Bomby odpálil pachatel nejspíš elektronicky na dálku.

Vyšetřovatelé nadále zkoumají i trojici dopisů, které kdosi nechal u místa činu. Otázky vyvolává už samotný fakt, že takové psaní vůbec existuje. Neodpovídá to totiž dosavadním zkušenostem evropských bezpečnostních sil s Islámským státem. List Die Welt upozorňuje i na gramatickou stránku německy psaného textu. Úřady i z těchto důvodů zatím nevylučují žádnou možnost. Mohlo jít o útok IS nebo osoby s organizací sympatizující. Prověřují se ale i možnosti útoku pravicových nebo levicových radikálů či extremistických výtržníků.

Témata:  exploze zasáhly autobus Borussia Dortmund Islámský stát Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy