Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severokorejci bez potřebných povolení musí opustit Malajsii

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - Malajsie v reakci na vraždu bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una zrušila s KLDR bezvízový styk. Úřadům se v souvislosti s tím v posledním týdnu přihlásilo 296 Severokorejců, kterým chyběla potřebná povolení, aby v zemi mohli zůstat.

Informovala o tom agentura Reuters. Severokorejcům, kteří se přihlásili úřadům, vypršelo pracovní či turistické povolení k pobytu. Část z nich zemi už opustila a další tak učiní v brzké době. Čtyři Severokorejci, kteří se odmítli přihlásit úřadům, předají malajsijské cizinecké policii jejich zaměstnavatelé.

Vražda značně poškodila vztahy mezi KLDR a Malajsií. Obě země si navzájem vyhostily velvyslance a KLDR zabránila v odletu devíti Malajsijcům. Stejným způsobem zareagovala také Malajsie, která zakázala odjezd ze země Severokorejcům. Zároveň byl zrušen bezvízový styk.

Kim Čong-nam byl zabit 13. února s pomocí bojového nervového plynu VX na letišti v malajsijské metropoli. Z činu jsou podezřelé severokorejské tajné služby.

Témata:  Malajsie Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy