Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová znamená válku, myslí si někteří Franocuzi. Ve volbách dají přednost Fillonovi

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž - Někteří francouzští voliči věří, že se prezidentem v nacházejících volbách stane nakonec přece jen zástupce tradiční pravice François Fillon. Centrista Emmanuel Macron, jim připadá nečitelný a zvolení nacionalistky Marine Le Penové by podle nich vedlo k občanské válce.

"To, co by v severské zemi definitivně pohřbilo prezidentské ambice i politickou kariéru, by v jižanské zemi, jako je Francie, mělo projít jako schopnost vypořádat se s nesnázemi všeho druhu," věří Raphaël Choserot (48), přičemž poukazuje na Fillonovy potíže kolem fiktivního zaměstnávání manželky jako parlamentní asistentky či přijetí předrahých obleků od spřízněného podnikatele. "Nezávisle na člověku, bude většina pravicových voličů hlasovat pro jeho program," dodává tento manažer ze společnosti spravující domy.

Souhlasí s ním i podnikatelka Catherine Buryová (46), podle níž se na poslední chvíli pravice vzchopí a pod vlivem skalních fillonistů nakonec rozhodnou o postupu tohoto politika do druhého kola.

Bývalý ministr v socialistické vládě Macron vzbuzuje pochybnosti tím, že vytvářel politiku levicového kabinetu a nyní se podbízí pravicovým liberálům. "Jeho flexibilita snad oslovuje některé voliče, ale z dlouhodobého hlediska by jeho vítězství poškodilo obraz Francie v zahraničí," varuje Buryová.

Choserotovi připadá Macron jako "televizní kazatel", který v první chvíli uchvátí svou výmluvností, ale se svým povrchním programem a vysoce nesourodou podporou napříč všemi politickými směry, včetně bývalého šéfa francouzských komunistů, nakonec v rozhodující chvíli v prvním kole třeba i jen těsně prohraje. Macronův liberalismus je pro Choserota o to nečitelnější, že ho podporuje umírněné křídlo rozpadávajících se socialistů.

Macron se nezdá ani Ariane Corbletové (45). "Je bez chuti a zápachu, nechápu jeho směr. S ním je snad jisté jen to, že nebude hůře než teď," podotýká s tím, že se mu ale podařilo oslovit mladé prvovoliče. "Moje děti, moji synovci a neteře, jejich přátelé ho budou volit."

Macronovi ale naopak fandí její bývalý spolužák z lycea Axel Badriche, funkcionář Evropské komise, který na politikovi oceňuje, že je jako jeden z mála proevropský. Také má podle Badricheho největší šanci po parlamentních volbách, které budou následovat po volbách prezidenta, stmelit strany, jež se do parlamentu dostanou. Le Penová nebo levicový radikál Jean-Luc Mélenchon na tvorbu koalic prý nemají.

Témata:  François Fillon Marine Le Pen volby ve Francii 1 Francie

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.