Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se zlobí: My jsme prohlášení proti KLDR nezablokovali

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Rusko v Radě bezpečnosti OSN podle CNN zablokovalo připravované prohlášení, které odsuzovalo raketové zkoušky KLDR. Podle Kremlu se ale nic takového nestalo

S odvoláním na nejmenované diplomaty o tom informovala zpravodajská televize CNN. Ruské zastoupení při OSN se však proti takovému líčení situace ohradilo s tím, že pouze žádalo o úpravu jazykové formy prohlášení, neboť z kontextu mírového řešení krize na Korejském poloostrově bylo mimo jiné vyškrtnuto spojení "prostřednictvím dialogu".

CNN spolu s dalšími americkými médii s odvoláním na diplomatické zdroje uvedla, že Američané s výjimkou Ruska získali pro odsuzující prohlášení podporu všech ostatních členů Rady bezpečnosti, a to i Číny, která je hlavním spojencem KLDR.

Moskva ale jakoukoli vinu odmítá s tím, že tvůrce textu prohlášení upozornila jen na to, že obsahuje formulaci, která nebyla předem dohodnutá. Rusko proto požádalo o návrat k dohodnuté formulaci a vyjádřilo ochotu v přípravě textu spolupracovat.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Rusko Severní Korea

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy