Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelba v centru Paříže: Útočník zabil policistu, pak byl zastřelen. Další pachatel je zřejmě na útěku

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž - Z pařížské třídy Champs-Élysées byla dnes večer ohlášena střelba, při které přišli o život nejméně dva lidé: policista a útočník. Podle pařížské policie šlo s největší pravděpodobností o teroristický čin, na kterém se podíleli nejméně dva útočníci. Jeden z nich je podle listu Le Parisien na útěku. podle neoficiálních policejních zpráv do Paříže dorazil vlakem z Belgie.

Jeden policista zemřel. Dva další byli při střelbě vážně zraněni, uvedlo ministerstvo vnitra. Potvrdilo jednoho mrtvého policistu, zároveň ale popřelo zprávy některých médií, že mrtví z policejních řad jsou dva.

Podle agentury AFP už se k útoku přihlásila radikální teroristická skupina Islámský stát. Podle prohlášení se střelec jmenoval Abu Yusuf a pocházel z Belgie.

Celá Champs-Elysées byla podle BBC evakuována. „Slyšel jsem dva nebo tři výstřely, ale neuvědomil jsem si, že jsou to výstřely. Pak vypukla panika, všichni začali utákat,“ popisuje incident očitý svědek. 

@CNN: Video, Paris incident unfolded https://t.co/aLqUyX5Jpc pic.twitter.com/8LpkI8v7YU" #MUFC #nationalhighfiveday

— @Trendrewards (@trendrewards1) 20. dubna 2017

Stanice Sky News s odvoláním na očité svědky uvedla, že útočník vystoupil z auta „s kalašnikovem” a začal střílet.

Výstřely zazněly kolem 21:00  v její blízkosti prodejny Marks & Spencer, z místa činu v panice ukítali turisté i kolemjdoucí.

'Too early to say what motive of #Paris shooting was', Interior Ministry says, amid conflicting reports https://t.co/U99OobEsQ9 pic.twitter.com/n579WyupRl

— ITV News (@itvnews) 20. dubna 2017

Podle pařížské policie, kterou citují francouzská média, šlo s největší pravděpodobností o teroristický čin, na kterém se podíleli nejméně dva útočníci. Jeden z nich je podle listu Le Parisien na útěku; podle neoficiálních policejních zpráv do Paříže dorazil vlakem z Belgie.

Tři jiné policejní zdroje, na které se odvolává agentura Reuters, tvrdí, že mohlo jít o ozbrojenou loupež. Mluvčí ministerstva vnitra sdělil, že je příliš brzy hovořit o motivu střelby.

Agentura takés odvoláním na policisty později informovala i o střelbě na dalším místě poblíž bulváru.

Pařížská policejní prefektura na twitteru vyzvala, aby se lidé třídě Champs-Élysées a jejímu okolí vyhnuli. Nad místem střelby přelétává vrtulník, uvedla agentura Reuters.

V prezidentském paláci podle francouzských médií mimořádně zasedají prezident Francois Hollande, premiér Bernard Cazeneuve a jejich nejbližší spolupracovníci.

K incidentu došlo tři dny před nedělním prvním kolem francouzských prezidentských voleb, jejichž zásadním tématem je bezpečnost a teroristická hrozba. V celé Francii platí zpřísněná bezpečnostní opatření.

„Uděláme vše pro boj proti terorismu," reagoval na dění v Paříži francouzský prezident Francois Hollande. 

Kondolence už do Paříže poslal také americký prezident Donald Trump. Ten uvedl, že se zdá, že jde o teroristický útok. "Zdá se, že to nikdy neskončí," posteskl si na kameru.

Vyšetřování incidentu převzalo protiteroristické oddělení pařížské prokuratury. Zabitý útočník byl podle Reuters policii z minulosti znám a bezpečnostní složky nyní prohledávají jeho bydliště.

Pařížská policejní prefektura na twitteru vyzvala, aby se lidé třídě Champs-Élysées a jejímu okolí vyhnuli. Stanice metra, která se nachází uprostřed bulváru, byla uzavřena. Policie podle záběrů televizní stanice France 24 blokuje také velkou část třídy, kam se sjelo mnoho policejních aut.

Policejní odbory podle Reuters na twitteru uvedly, že policista byl zastřelen v autě, které čekalo na zelenou. Útočník byl podle nich ve voze, který projížděl okolo, a policisty si jako terč zvolil záměrně.

K incidentu došlo tři dny před nedělním prvním kolem francouzských prezidentských voleb, jejichž zásadním tématem je bezpečnost a teroristická hrozba. V celé Francii platí zpřísněná bezpečnostní opatření.

Témata:  teroristický útok v Paříži - střelec zaútočil na Champs-Élysées střelba ve Francii policie Francie Francie terorismus

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy