reklama

Den po závěrečné televizní debatě vystoupí kandidáti na posledních předvolebních mítincích, které mohou přesvědčit nerozhodnuté voliče. Do kampaně může výrazně zasáhnout i čtvrteční večerní útok na policisty v centru Paříže.

Podle průzkumů veřejného mínění potvrzují roli favoritů centrista a bývalý ministr hospodářství socialistické vlády Emmanuel Macron a vůdkyně krajní pravice Marine Le Penová. Ta s 22 procenty preferencí zaostává za Macronem o tři procentní body, ačkoli dlouhodobě v průzkumech vedla.

Dá se však očekávat, že po útoku, k němuž se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, se mohou někteří další Francouzi nechat přesvědčit jejími protipřistěhovaleckými prohlášeními.

ejvíce sledovaní favorité, kteří se ve čtvrtek večer sešli v poslední televizní debatě, chtějí před nedělním prvním kolem voleb zaměřit svou pozornost na bezpečnost. V 08:00 zasedne bezpečnostní rada státu, kterou svolal prezident François Hollande.

Média v souvislosti s útokem hovoří o vysoce symbolickém místu: incident se odehrál na slavné třídě Champs-Élysées u Vítězného oblouku, tedy v samém srdci metropole, které hojně navštěvují turisté. Nedaleko také stojí Elysejský palác, ministerstvo vnitra a v oblasti sídlí také velvyslanectví USA a Izraele. Pachatel při útoku zabil policistu a další dva policisty a zahraniční turistku zranil.

Spekuluje se také o dopadech, které bude mít útok na nedělní hlasování, zda ovlivní účast a zda pomůže kandidátům, kteří bezpečnost a boj proti terorismu a islamismu označují za svou prioritu.

K útoku se vyjádřili všichni kandidáti, včetně čtyř s nejvyššími preferencemi. "Není možné zanechat našim dětem bezbrannou zemi," prohlásila ve čtvrtek večer nacionalistka Marine Le Penová, podle které neučinila současná vláda dost pro to, aby chránila své občany. V prezidentské volbě tak mají voliči podle ní projevit požadavek, aby se pro to udělalo více.