reklama

Le Penová, která se opírá o voliče, kteří by si návštěvu podniku La Rotonde nemohli nikdy dovolit, to také neváhá neustále připomínat.

Další ostré diskuze vyvolalo středeční pokračování kampaně v severofrancouzském městě Amiens, kde se místní továrna chystá přesunout výrobu do Polska. Zatímco Macron šel nejprve do salónního prostředí místní hospodářské komory, kde se setkal s odborovými předáky, Le Penová překvapivě zamířila přímo k branám závodu, aby se setkala s hlídkujícími dělníky.

Zatímco dělníci političku přijali srdečně a fotili se s ní, na Macrona, který se na stejné místo vydal později, čekalo bučení a nadávky.

Macronovu kampaň hodnotí negativně zejména dvě třetiny voličů levicového radikála Jeana-Luka Mélenchona, který v prvním kole vypadl jako čtvrtý, ale s téměř 20 procenty hlasů. Mélenchonovi voliči tak mohou výrazně ovlivnit výsledky druhého kola. Sám Mélenchon odmítl doporučit svým stoupencům, koho jít volit, čímž ukázal, jak velkou nechuť k Macronovi cítí.

Ještě v roce 2002, kdy do druhého kola prezidentských voleb postoupil otec Marine, Jean-Marie Le Pen, Mélenchon tvrdě vyzýval k hlasování proti kandidátovi nacionalistické Národní Fronty.

Špatná je Macronova kampaň i pro 59 procent voličů pravicového konzervativce Françoise Fillona, který v první kole vypadl z třetího místa rovněž se zhruba 20 procenty hlasů.

Dosavadní průzkumy ukazovaly, že Macron by měl druhé kolo voleb 7. května vyhrát poměrem nejméně 60:40. Jestliže většina komentátorů stále ještě nepochybuje o Macronově úspěchu, mnozí již ale začínají hovořit o tom, že volby nakonec mohou dopadnout těsněji než se očekávalo.