Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzští vojáci zabili v Mali a Burkině Faso přes 20 radikálů

Armáda Francie
Armáda Francie
Foto: Armée de Terre

Dakar - Vojáci francouzské armády o tomto víkendu zabili v západoafrických zemích Mali a Burkina Faso Více než 20 radikálů. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Operace následovala po smrti francouzského vojáka v oblasti z tohoto měsíce. Příslušníci francouzské armády podnikli letecké i pozemní útoky proti extremistům, kteří se ukrývali v lese na hranice mezi Mali a Burkinou Faso. Francouzská armáda neuvedla, k jaké skupině radikálové patřili.

V roce 2012 etničtí Tuaregové v Mali zahájili povstání s cílem vytvořit nový stát. Do povstání se ale pak vmísili stoupenci teroristické organizace Al-Káida, kteří se zmocnili měst na severu a začali tam uplatňovat islámské právo šaría.

Francouzské vojenské jednotky teroristy z území vytlačily o rok později, radikálové ale v oblasti dál útočí. V pátek Mali prodloužilo výjimečný stav o dalších šest měsíců ve snaze potlačit útoky islamistů a další násilnosti.

Násilnosti se vystupňovaly také v sousední Burkině Faso, kde si lednový útok v metropoli vyžádal téměř tři desítky obětí. Místní vláda je přesvědčena, že nová islamistická skupina Ansar islám využívá pohraniční les Foulsaré jako základnu k útokům.

Témata:  Armáda Francie Mali Burkina Faso

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy