reklama

Občanská válka v Jižním Súdánu trvá od roku 2013 a přišly v ní o život desítky tisíc lidí. Šíření tamní krize s uprchlíky nemá nikde na světě obdoby, upozorňují agentury OSN. "Budoucnost jedné generace je skutečně na samé hranici," uvedla regionální ředitelka Dětského fondu Organizace spojených národů (UNICEF) pro oblast východní a jižní Afriky Leila Pakkalaová. "Děsivá skutečnost, že téměř každé páté dítě v Jižním Súdánu muselo utéct z domova, dokládá, jak zničující je tento konflikt pro ty nejzranitelnější v této zemi," dodala.

Podle údajů OSN tvoří v Jižním Súdánu 62 procent uprchlíků děti. Přitom více než 72.000 z těchto dětí je opuštěných nebo bez svých rodin. Ze země uteklo celkem 1,8 milionu lidí.

"Žádná uprchlická krize mi dnes nedělá větší vrásky než Jižní Súdán," komentoval situaci v této africké zemi ředitel afrického oddělení Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Valentin Tapsoba.

Agentura AP cituje nejmenovaného pracovníka Spojených národů, který poukázal na to, že bojující skupiny verbují děti dokonce i v oblastech vyznačených Spojenými národy, kam se uchylují uprchlíci.