Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová chce vyjít vstříc Macronovým plánům na reformy, mluví o společných investičních programech

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - S reformami nově zvoleného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona souhlasí německá kancléřka Angela Merkelová. Oba chtějí například posílit eurozónu. Před Macronem podle Berlína stojí velké úkoly.

Macron chce zlepšit hospodářskou situaci Francie mimo jiné pomocí reforem pracovního trhu, ale i propouštěním ve veřejném sektoru.

"Můžeme přemýšlet o společných investičních programech, protože i Německo má co dohánět v digitální oblasti," uvedla kancléřka v rozhovoru poskytnutém listu Rheinische Post.

Jednat chce s nastávajícím prezidentem například i o posílení eurozóny. "Přemýšlím už od roku 2013 o rozpočtu eurozóny, kterým bychom mohli pomoci zemím připraveným k reformám," uvedla Merkelová.

Kancléřka chce s Macronem spolupracovat také na reformách, které by v krátké době zlepšily podmínky na evropském pracovním trhu.

Před novým francouzským prezidentem podle předsedkyně německé vlády stojí velké úkoly. Rozdílný hospodářský vývoj v Německu a Francii podle ní ale není způsobem tím, že "by Němci byli lepší". Jasné je podle ní jediné: "Německu se bude dlouhodobě dobře dařit jen tehdy, pokud se bude dařit Evropě."

Témata:  Angela Merkelová Emmanuel Macron Francie Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy