Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie kritizuje Libyi: Vláda prý pašuje zbraně pro milice a islamisty

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Paříž - Francie obviňuje mezinárodně uznávanou vládu v libyjském Tripolisu, že údajně pašuje zbraně pro spřátelené milice a islamistické skupiny. Paříž chce záležitost řešit na setkání bezpečnostního výboru EU 25. dubna. Na straně Libye dle diplomatů stojí Itálie.

Evropské vojenské námořní jednotky v rámci společné operace Sophia několikrát zadržely lodě, které jsou do tohoto nelegálního obchodu zapojeny.

Podle týdeníku Der Spiegel využívá libyjská vláda k pašování větší rybářskou loď s asi patnáctičlennou posádkou. Na její palubě objevily jednotky Sophie kulomety a další zbraně. Na dalším motorovém člunu našli pozemní miny a raketové odpalovací zařízení.

Francouzi tvrdí, že italský velitel operace Sophia admirál Enrico Credendino jednu z libyjských lodí pod názvem "Lufy" nezastavil s odůvodněním, že má imunitu, protože pluje ve službách libyjské vlády. Evropští diplomaté se ale domnívají, že Itálie chce vládu v Tripolisu hájit.

Z Libye se vydávají z Afriky do Evropy na moře četní migranti a EU se pokouší prostřednictvím Sophie bojovat proti bandám jejich pašeráků.

Témata:  Libye Francie zbraně

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy