Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vraždění v průmyslovém měřítku? V Sýrii se dějí hrozné věci, zní z Británie

Homs, kdysi chlouba Sýrie, dnes jen trosky a ruiny
Homs, kdysi chlouba Sýrie, dnes jen trosky a ruiny
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Nejenže má Asadův syrský režim na svědomí nejhorší státem organizované masové vraždění, k němuž prozatím v současném století došlo, ale zdá se, že se po sobě snaží zamést alespoň část stop ve víře, že mu to jednoho dne - až válka skončí - pomůže vyhnout se odpovědnosti. Tvrdí to editorial britského serveru The Guardian. Prestižní deník v něm zdůrazňuje, že toto cynické jednání nesmí slavit úspěch.

Nejhorší místo na zemi

Místem, kde lze tento poslední hrozivý vývoj nejlépe vidět, je podle britského serveru vojenská věznice na předměstí Damašku, nechvalně známé detenční centrum Sajdnaja, kde tisíce odpůrců prezidenta Bašára Asada zahynuly v důsledku mučení, strádání, oběšení a hromadných poprav. Bývalý vězeň, na jehož výpověď se odvolává letošní zpráva lidskoprávní organizace Amnesty International, popsal zařízení jako "nejhorší místo na zemi", připomíná editorial.   

Představitelé amerického ministerstva zahraničí pak nedávno oznámili, že ve věznici došlo k vybudování krematoria, která může být využito k likvidaci těl obětí Asadova režimu, poukazuje The Guardian. Konstatuje, že to by znemožnilo identifikaci mrtvých, lidé zmizí beze stopy, přičemž jejich rodiny budou po ve stále více případech do nekonečna pátrat po pohřešovaných.   

Pokud se mezinárodní vyšetřovatelé někdy do Sajdnaje dostanou, budou podle prestižního deníku bojovat s nedostatkem důkazů. "Zničte ostatky a nikdo vás nikdy neusvědčí - v něco takového režim doufá," vysvětluje editorial.

Syrská noční můra tak pokračuje a konec již šest let trvající války proti civilistům není v dohledu, navzdory dalším diplomatickým jednáním a mlhavým návrhům na vytvoření bezpečných zón, uvádí The Guardian. Dodává, že země se stala krvavou lázní bezmezné krutosti, jejíž pachatelé nemají stud a necítí zábrany, jelikož věří, že se mohou spolehnout na svou beztrestnost.

"Syrská vláda okamžitě popřela, že by se něco takového v Sajdnaje dělo, stejně jako odmítla závěry únorové zprávy Amnesty International nazvané Lidská jatka," pokračuje liberální server. Připomíná, že informace o stavbě a provozu krematoria jsou podle Asadova režimu jen "novým hollywoodským příběhem odtrženým od reality", byť USA na základě analýzy satelitních snímků trvají na tom, že v místě nové krematorium skutečně vyrostlo.   

Bez spravedlnosti nezavládne mír

Mohlo by se zdát paradoxní, že Asadova diktatura jde tak daleko a zakrývá stopy po masakrech, které páchá, zamýšlí se editorial. Podotýká, že když syrský režim bombardoval civilní oblasti barelovými náložemi, jeho armáda se za pomoci obléhací taktiky snažila vyhladovět celé oblasti či odpalovala rakety Grad na města, aby ztrestala jejich obyvatelstvo za volání po svobodě, s maskováním své odpovědnosti se příliš neobtěžoval.

Terorizování vlastního obyvatelstva je nicméně starým zvykem Asadovské dynastie, která si od roku 2011 pouze počíná zcela bezohledně a využívá plnou sílu svého vojenského arzenálu, v čemž ji stále více podporuje Rusko a Írán, konstatuje The Guardian. Dodává, že mezinárodní justice se zatím ohledně Sýrie projevuje zcela bezzubě, v neposlední řadě i kvůli ruským a čínským vetům v OSN.

To však neznamená, že bude takto paralyzovaná věčně, tvrdí  britský deník. Připomíná, že loni v prosinci Valné shromáždění OSN vytvořilo zvláštní vyšetřovací mechanismus a minulý týden pak německý prokurátor začal vyslýchat bývalé syrské vězně v trestní kauze systematického mučení ze strany syrských vojenských zpravodajských služeb.   

"Používání krematoria by naznačovalo zločiny průmyslových rozměrů. Pálení těl bylo taktikou nasazenou v Bosně v polovině 90. let," připomíná editorial. Doplňuje, že trvalo dlouhé roky vypátrat a potrestat viníky, ale podařilo se to.

Bez podobné spravedlnosti v Sýrii nikdy nezavládne mír, domnívá se prestižní server. Nikdo by proto podle něj neměl před tamními zločiny zavírat oči.

Témata:  Sýrie Bašár Asad

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy