Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Recept na ukončení války v Sýrii? Bezpečnostní expert navrhuje radikální řešení

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Postoj Spojených států k Sýrii je značně kolísavý. Tvrdí to alespoň bezpečnostní analytik Ivan Eland. Expert působící v think tanku Independent Institute s uvedeným názorem vystoupil v rozhovoru pro server RT a zároveň navrhl rázný způsob urovnání v této občanskou válkou zmítané zemi.

Špatní lidé na špatném místě

Představitelé amerického ministerstva obrany vystoupili s obhajobou náletu, který minulý čtvrtek podnikly vzdušné síly Spojených států na pozice proasadovských vojsk v Sýrii. Rusko naopak akci označilo za porušení dohody o deeskalačních zónách, které nyní v Sýrii vznikají.  

Ministr obrany Spojených států James Mattis tvrdí, že konvoj, na který úder amerických letounů směřoval, byl vypraven Íránem a hovoří o íránském pozadí celého transportu. Není přitom zcela jasné, o jaké jednotky se přesně jednalo.

Ivan Eland se domnívá, že James Mattis mohl odkazovat na ši'ítské milice, které s režimem Bašára Asada na syrském válčišti spolupracují. "Nejedná se o íránské vojáky jako takové, ale mohli u nich být nějací íránští poradci," vysvětluje expert.

Situaci analytik srovnává s americkým angažmá v Sýrii. "Američané radí v Sýrii Kurdům a některým arabským silám," podotýká odborník.

K americkému náletu mělo dojít na území jedné ze čtyř deeskalačních zón, na jejichž vytvoření se vzájemně dohodly Rusko, Turecko a Írán. Moskva tak tvrdí, že útok v této oblasti byl porušením příslušné dohody. Domnívá se Eland, že situace ohrožuje celou dohodu o deeskalačních zónách?

"Nemám absolutně žádné tušení, zda ty jednotky ohrožovaly americké síly, či nikoliv," přiznává analytik. Dodává, že podle tvrzení Pentagonu tomu tak bylo. Osobně si myslí, že toto zřejmě není typ incidentu, který by dokázal zcela zlikvidovat americko-ruskou spolupráci v příslušné oblasti.    

K podobným případům dochází velmi často a jde v nich především o to, že se lidé dostanou z nějakého důvodu do špatné zóny, vysvětluje Eland. Podle jeho názoru se americké jednotky zkrátka cítily ohrožené pohybem konvoje a v důsledku toho došlo k příslušnému leteckému úderu.

Rozdělení Sýrie i Iráku je nezbytné

"Tyto situace jsou chaotické a myslím si, že je stále možné, aby Rusko a Spojené státy v Sýrii spolupracovaly," pokračuje expert. Doplňuje, že osobně považuje zřízený uvedených deeskalačních zón za velmi dobrou myšlenku.

Jediný způsob, jakým lze někdy dosáhnout urovnání v Sýrii, a potažmo i urovnání v sousedním Iráku, je parcelace obou uvedených zemí deklaruje Eland. Tvrdí, že v takto vytvořených oblastech by měly následně vládnout jednotlivé etnické skupiny, které je obývají.

Považuje analytik veřejnou komunikaci mezi Ruskem, Íránem, Tureckem a Spojenými státy ohledně Sýrie za dostatečnou, ve světle toho, že uvedené země ve skutečnosti jednají ohledně Sýrie poměrně nezávisle na sobě? "Myslím, že ano. Ale mohla by existovat lepší komunikace a zajisté Spojené státy by se v tomto směru mohly více angažovat," odpovídá Eland.

Spojené státy, resp. americká vláda se podle expertova názoru ocitly pod jistým tlakem domácí veřejnosti pramenícím z podezření, že do posledních prezidentských voleb zasahovalo Rusko, které mělo údajně spolupracovat na kampani Donalda Trumpa.

"Také americký režim je velmi kolísavý ve svém jednání," podotýká analytik. Uzavírá tvrzením, že tyto věci je při hodnocení amerických akcí v Sýrii nutno brát rovněž v potaz.          

Témata:  Sýrie USA Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy