Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

NATO zesílí svůj příspěvek k boji s terorismem

NATO
NATO
Foto: NATO

Brusel - Dnešní schůzka šéfů států a vlád zemí NATO by měla odsouhlasit celkový plán silnějšího zapojení aliance do protiteroristických snah. NATO podle svého šéfa Jense Stoltenberga zesílí svůj příspěvek k boji s terorismem a vstup aliance do mezinárodní koalice bojující proti Islámskému státu (IS) je jedním z prvků tohoto přístupu.

Vstup do skoro sedmdesátičlenné koalice proti IS vyšle podle Stoltenberga jasnou politickou zprávu o aliančním odhodlání s terorismem bojovat. "A zlepší koordinaci v rámci koalice. Ale neznamená to, že se NATO zapojí do bojových operací," upozornil.

Na práci koalice, která s Islámským státem bojuje v Sýrii a Iráku, se podílejí všechny členské země aliance. NATO jí pomáhá svými radarovými letouny AWACS a podle Stoltenberga nyní svou podporu rozšíří. "Více letových hodin pro AWACS, více sdílení informací a možnost tankování za letu," vypočetl generální tajemník.

Připomněl také, že okolo 13.000 vojáků NATO pomáhá cvičit afghánské bezpečnostní síly proti Talibanu a dalším skupinám v Afghánistánu. Aliance nyní zvažuje, že počet svých vojáků v této výcvikové misi zvýší. "Výcvik místních sil je jednou z nejlepších zbraní v boji s terorismem," zdůraznil Stoltenberg a připomněl, že aliance pomáhá s výcvikem i iráckých vojáků. Také zde se uvažuje o rozšíření.

Na velitelství NATO má nově vzniknout struktura, která umožní lepší sdílení informací o terorismu, včetně údajů o takzvaných zahraničních bojovnících. Jmenován má být koordinátor pro alianční protiteroristické úsilí.

Na silnějším zapojení NATO do boje s terorismem trvá nová americká administrativa prezidenta Donalda Trumpa. Dalším významným požadavkem Washingtonu je zvýšení podílu obranných výdajů evropských spojenců. Ti dnes slíbí připravit do konce roku konkrétní národní plány, jak konkrétně se na kýžená dvě procenta hrubého domácího produktu chtějí do roku 2024 dostat.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Jens Stoltenberg Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy