Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země G7: Do jednání o Sýrii se musí zapojit Rusko i Írán. V Libyi je třeba politické řešení

Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Ruské bombardování pozic ISIS a rebelů v Sýrii
Foto: Reprofoto YouTube

Taormina – Země patřící mezi sedm nejvyspělejších ekonomik světa se domnívají, že do řešení syrského konfliktu se musí zapojit i Rusko a Írán. Kromě Sýrie se lídři zemí G7 bavili také o situaci v Libyi.

Je třeba podpořit mírové rozhovory, jež se vedou pod záštitou OSN. Na summitu G7 v italské Taormině to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová. „Samozřejmě v tom musí být zapojeno Rusko, stejně jako tam samozřejmě musí být zapojen Írán. O tom panoval široký konsensus," uvedla Merkelová k řešení syrského konfliktu, který trvá už šest let a vyžádal si přes 300.000 obětí.

Novou hybnou silou v řešení syrského konfliktu by mohlo být zapojení USA po nástupu nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Uvedl to v souvislosti s nynějším summitem nejmenovaný francouzský diplomat, jehož citovala agentura Reuters.

Po nástupu do funkce Trump stanovil jako jednu z priorit boj proti hnutí Islámský stát (IS), proti němuž bojují všechny strany v syrské válce. Také nový francouzský prezident Emmanuel Macron, který je jedním z účastníků summitu G7, má v prioritách zahraniční politiky boj s IS.

Podle Merkelové se vrcholní představitelé na schůzce také shodli, že je třeba pokročit i v politickém řešení v Libyi. V zemi, kde trvá několik let občanská válka, je podle Merkelové třeba podpořit vytvoření jednotné vlády. K tomu ale podle kancléřky musí k jednomu stolu zasednout i spojenci obou stran konfliktu, tedy Spojené arabské emiráty a Egypt, stejně jako Katar a Turecko.

Témata:  G7 Sýrie Libye

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy