reklama

Dokument o celosvětové ochraně klimatu loni v září odsouhlasila administrativa tehdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy, čímž byl ratifikační proces v USA formálně ukončen.

Protože ale o dohodě nehlasoval Senát USA, tak není pro USA právně závazná, republikánský prezident Donald Trump ji tedy může vypovědět. Ještě během volební kampaně přitom dohodu označil za nevýhodnou pro USA a slíbil ji zrušit, pokud se stane prezidentem.

Trump dnes twitteru napsal, že konečné rozhodnutí stran pařížské dohody učiní příští týden.

Dohoda z Paříže nestanovuje pevné a závazné termíny pro omezování emisí, ani postihy za nedodržování. Vyzývá také, ale rovněž nekonkrétně, rozvinuté státy k finanční pomoci rozvojovým státům; pomáhat by měli ti, kdo "jsou v pozici tak učinit".

Do odpoledne by se měli účastníci summitu ještě dohodnout, zda do závěrů zmíní boj proti protekcionismu v obchodě a zda navrhnou další sankce vůči Rusku kvůli jeho počínání na Ukrajině.

Stěžejní je opět zejména postoj prezidenta Trumpa, který se v minulosti vyslovil ve smyslu ochranářských opatření na americkém trhu. Ten podle něj trpí v globálním obchodě nespravedlivým přístupem ze strany mnoha zemí, včetně některých rozvojových, ale i ze strany Německa a Číny.

Poslední zprávy agentury Reuters, která se odvolává na zdroj z jednání, Trump souhlasil, že boj proti protekcionismu bude do závěrečné deklarace zakotven.