Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaderné zbraně na Krymu? Ukrajina varuje před plány Ruska

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Tbilisi - Ruská federace má v úmyslu rozmístit jaderné útočné zbraně na území okupovaného Krymu. V pondělí to na zasedání Parlamentního shromáždění NATO v Tbilisi uvedl předseda ukrajinské Nejvyšší rady Andrij Parubij. Jeho slova cituje agentura Interfax.

„Rusko teď provádí intenzivnější militarizaci nelegálně obsazeného poloostrova, umisťuje tam nové typy zbraní a vojenské techniky, má také plány na rozmístění - a podle některých zdrojů již dokonce rozmístila - odstrašující jaderné zbraně,“ řekl.

Poznamenal také, že "ruský okupační režim pronásleduje zástupce krymských Tatarů a ukrajinské etnické komunity na poloostrově". Kromě toho řekl, že Ruská federace zintenzivňuje vojenské operace na kolizní linii v Donbasu.

Je podle něj důležité, aby Ukrajina urovnala konflikt mírovou cestou. I proto je prý třeba udržovat politický tlak na Ruskou federaci a sankce proti ní. „A v případě, že bude pokračovat eskalace ruských agresivních akcí, jsem přesvědčen, že musíme společně dospět k posílení sankcí proti Rusku,“ řekl.

Podle Parubije Rusko odmítá dodržovat režim příměří na Donbasu, podkopává úsilí Ukrajiny a mezinárodního společenství zaměřené na zklidnění a stabilizaci situace v regionu.

Už v roce 2015 ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že Rusko údajně plánuje na Krymu rozmístit jaderné zbraně. Tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov tato slova odmítl a podotkl, že Rusko nemá v úmyslu s nikým jednat o umístění jaderných i nejaderných zbraní na svém území.

Témata:  Krym Rusko Ukrajina jaderné zbraně

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy