Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odpor Evropy vůči Erdoganovi sílí, summit NATO v Turecku byl zrušen

NATO
NATO
Foto: www.ff-badaussee.at

Brusel - Příští rok se summit Severoatlantické aliance neuskuteční v Istanbulu, ale v Bruselu. Důvodem je odpor Německa a dalších členských zemí aliance vůči krokům Turecka ve vnitřní i zahraniční politice.

Turecko je terčem kritiky kvůli tomu, jakým způsobem postupuje po loňském pokusu části armády o puč. Ankara podle pozorovatelů tvrdě pošlapává svobodu tisku i další základní svobody. Turecko navíc v těchto týdnech už poněkolikáté odmítá návštěvu německých poslanců u vojáků bundeswehru v Inçirliku a komplikuje také spolupráci s Rakouskem.

Do Istanbulu pozval členské země aliance turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už loni. I když k tomu NATO nepřijalo žádné formální usnesení, počítalo se dlouho s tím, že se summit v Turecku uskuteční.

Nakonec se ale změnil postoj zemí, jako je Německo, Francie, Nizozemsko nebo Dánsko, které jsou kvůli politice Erdogana, která výrazně komplikuje i vztahy se spojenci, proti tomu, aby se summit uskutečnil v Istanbulu.

"Nechceme Turecko mezinárodně posílit a chceme se vyhnout dojmu, že NATO podporuje vnitřní politiku turecké vlády," řekl Die Welt vysoce postavený diplomat aliance.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Turecko Německo

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy