reklama

Státy západního Balkánu by se podle Gabriela měly více snažit o to, aby překonaly nacionalismus a napětí ve vzájemných vztazích. Ministr nadále počítá s tím, že Bosna a Hercegovina, Srbsko, Černá Hora, Kosovo, Albánie a Makedonie v budoucnu vstoupí do EU.

"Jsme tu jako představitelé dvou zemí, jejichž generace rodičů byla zavilými nepřáteli. Stali se nepřáteli poté, co mírové soužití našich dvou zemí brutálně zničila nacistická politika expanze a agrese," uvedl Gabriel, jehož otec i po válce zůstal přesvědčeným nacionálním socialistou.

"Ničení, devastace a nucené vysídlení obyvatel, všechno tohle zanechalo hluboké a bolestivé jizvy ve vztahu našich dvou zemí - České republiky a Německa. Proto jsme museli obnovit důvěru a naučit se spolu znovu vycházet v míru," poznamenal dále Gabriel.

I když ne každý v Česku a v Německu byl pro nový začátek, nyní jsou obě země dobrými partnery. "Skutečné usmíření mezi našimi zeměmi a dnešní velmi úzké vztahy nejen mezi vládami, ale i společnostmi by možná mohly být inspirací i pro západní Balkán," uzavřel ministr svůj projev.