reklama

Podle Bělobrádka je nespravedlivé a nefér říkat, že Česko není solidární. "Odmítli jsme povinné kvóty, ale dobrovolně jsme nabídli, že přijmeme uprchlíky. Hledáme společné evropské řešení, které bude fungovat. Musíme řešit příčiny. Proto jsme poslali značné finanční prostředky do Sýrie a Jordánska, byli jsme také mezi prvními zeměmi, které daly peníze Turecku. Musíme dát lidem perspektivu, že mají ve své zemi budoucnost, nikoli ale tím, že všechny přivítáme u nás," řekl deníku. 

Na dotaz "Proč Vaše země tak vehementně odmítá přerozdělovací kvóty?" Bělobrádek odvětil: "Kvóty nefungují. V Česku jsme v minulých měsících přijali uprchlíky z Iráku a Sýrie. A jakmile se k nám dostali, tak část odešla dál do Německa. Problém je, že uprchlíci nechtějí do Česka. To přeci není výraz našeho nedostatku solidarity. Mimo to má každá země právo si rozhodnout, koho a v jakém množství přijme. Spory o povinné kvóty nám připomínají dobu, kdy se rozhodovalo o nás bez nás. Je to pro nás citlivé."

Redaktoři deníku ale konstatovali, že to zní jako výlmuva. "Nemůžeme uprchlíkům zabránit, aby Česko opustili. Nemůžeme je přeci násilím zavřít – a proto budou i nadále pokračovat do Německa, Švédska nebo Rakouska. Přerozdělování není řešení, ale jen odklad řešení. Klíč leží mimo Evropu. Pomoc uprchlíkům tam je osmkrát levnější než v Evropě. To znamená, že tam můžeme pomoci osm krát více lidem. Pokud budeme trvat na tom, že jediná možnost je přerozdělování, tak budou nadále proudit uprchlíci nekontrolovaně do Evropy. To není řešení. Máme povinnost pomoci druhým, ale nemáme právo spáchat sebevraždu, nebo obětovat ty, za které máme zodpovědnost," odvětil šéf lidovců.

Novináři se také ptali na jeho názor na německou kancléřku Angelu Merkelovou. "Mluvme otevřeně: Německo a kancléřka zachránily Balkán. Pokud by se dříve uzavřela maďarsko-srbská hranice, zůstali by tisíce uprchlíků na Balkáně. Takto se dostali do Německa. Ale ani hospodářsky silné Německo nepojme tak masivní přistěhovalectví donekonečna. A ještě jednu věc bychom si měli uvědomit. Pokud odejdou všichni Syřané do Evropy, kdo po válce obnoví Sýrii? Od EU neslyšíme odpovědi na tyto otázky, stále se mluví jen o kvótách. Vzpomeňme na milosrdného samaritána, potřebného nevzal k sobě domů, ale zaplatili hostinskému, aby se o ně postaral. Solidarita a soucit nesmí vést k sebezničení. Nemůžeme přestěhovat celý svět do Evropy. Kdo si to myslí, jedná nezodpovědně," reagoval Bělobrádek.

Další otázka byla směřována na výroky prezidenta Miloše Zemana, který tvrdí, že Muslimy nelze integrovat. "Obecné paušalizování je nebezpečné. Ale nesmíme zavírat oči před problémy s radikalizací a fanatismem. Česko se musí vyvarovat chyb, které udělaly některé západoevropské země. Tyto země se dnes diví, že mají na svém území teroristy," odpověděl Bělobrádek.

V Německu se také hovoří o tom, že by Česko mohlo vystoupit z EU. "Nemyslím si, že k tomu dojde. Protože EU je náš největší obchodní partner. EU musí ale ukázat schopnost řešit problémy a dát občanům pocit bezpečí," domnívá se Bělobrádek.