Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už druhý soud potvrdil neplatnost Trumpova imigračního dekretu

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

San Francisco – Platnost dekretu amerického prezidenta Donalda Trumpa týkající se dočasného zákazu vstupu do USA obyvatelům šesti muslimských zemí pozastavil už druhý americký soud. Vláda podala začátkem června odvolání k nejvyššímu soudu, po němž požaduje zablokování opatření prvoinstančních soudů, díky kterému by příkaz mohl začít platit.

Kalifornský soud dnes rozhodl podobně jako koncem května soudci ve státě Virginie a ponechal v platnosti opatření nižších soudů blokující uvedení dekretu do praxe. Právníci Trumpovy vlády se již po prvním verdiktu obrátili na nejvyšší soud.

Po žalobách proti prvnímu lednovému dekretu, který způsobil chaos na amerických letištích, přišel Trump v březnu s poupraveným exekutivním příkazem. I ten ale soudy po sérii žalob pozastavily. Právníci Bílého domu proti tomu podali odvolání, které po virginském soudu zamítl i federální odvolací soud v San Francisku.

Trojčlenný soudní senát jednomyslně dospěl k názoru, že dekret diskriminuje lidi na základě jejich národnosti. Podle soudců Trump navíc neprokázal, že zákaz jejich vstupu do USA je v americkém zájmu.

Trumpův výnos zakazuje na dobu 90 dnů vstup do USA obyvatelům Íránu, Jemenu, Libye, Somálska, Súdánu a Sýrie a pozastavuje program přijímání uprchlíků. Na rozdíl od první verze se nevztahuje na Irák a nezahrnuje ani majitele již platných víz.

Témata:  Donald Trump muslimové USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 8:45

Ukrajina má právo útočit na cíle v Rusku, prohlásil Stoltenberg

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že Ukrajina má v rámci sebeobrany právo útočit na legitimní vojenské cíle i mimo své území.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy