Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč se požár londýnského mrakodrapu šířil tak rychle? Teorií je hned několik

požár
požár
Foto: Pixabay

Londýn - Britští vyštřovatelé stále hledají příčinu včerejšího tragického požáru výškové budovy Grenfell Tower v Londýně. Plameny zachvátily celou stavbu neobyčejně rychle, některé zdroje informují o 15 minutách. Nejčastěji se hovoří o hořlavém opláštění, které bylo na bytový dům instalováno při rekonstrukci v roce 2015.

Vnější vrstvu opláštění londýnského mrakodrapu údajně tvořily dva hliníkové plechy, které obalují jádro z plastu, konkrétně polyetylénu. Podle BBC byl tento typ opláštění spojován s šířením požárů výškových budov ve Francii, Spojených arabských emirátech a Austrálii.

Na Grenfell Tower bylo použito opláštění značky Reynobond, která nabízí oba druhy obložení. Firma Rydon, která prováděla nedávnou rekonstrukci londýnského věžáku trvá na tom, že projekt se držel všech požadovaných stavebních předpisů.

O příčině požáru zatím úřady nechtějí spekulovat. Jeden ze zachráněných televizi BBC řekl, že jeho sousedovi ve čtvrtém patře budovy "vybuchla" lednice. Nájemníci obecních bytů už během nedávné rekonstrukce upozorňovali na možné bezpečnostní problémy, například na údajnou nefunkčnost protipožárních systémů.

Bytový komplex byl postaven v 70. letech minulého století a v uplynulých dvou letech bylo na jeho rekonstrukci vynaloženo deset milionů liber (téměř 300 milionů korun).

Podle amerického požárního experta Joea Ruaneho nyní musí vyšetřovatelé zkontrolovat, jaké materiály byly použity při rekonstrukci londýnského domu a kdo jejich použití schválil. Rychlost, s jakou se oheň rozšířil, však podle něj nasvědčuje tomu, že ve hře bylo nedodržení více zásad protipožární ochrany najednou. "Nešlo jenom o jednu věc," řekl Ruane AP.

Mohutný požár ve čtvrtek připravil o život nejméně 12 lidí. Z dalších více než sedm desítek zraněných zůstává 18 lidí v kritickém stavu. Neupřesněný počet lidí se pohřešuje.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Londýn Velká Británie požáry

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy