Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud zmírnil trest pro Navalného, odsedí si 25 dní

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Moskva – V pondělí poslal moskevský soud lídra ruské opozice Alexeje Navalného na 30 dní do vězení za za opakované porušení zákonů o pořádání demonstrací. Politik se proti rozsudku odvolal a soud mu částečně vyhověl. Dnes mu však tento trest byl o pět dní zmírněn.

Soud dnes v odvolacím řízení o pět dní zmírnil trest pro Navalného. Odsedí si tak 25 dní, napsala agentura TASS. Navalnyj v pondělí organizoval protivládní protesty ve více než stovce ruských měst. Sám se demonstrací neúčastnil, policie ho totiž zatkla hned při odchodu z jeho moskevského bytu.

Kromě Navalného skončil ve vězení i bývalý spolupracovník zavražděného opozičního předáka Borise Němcova a známý opoziční politik Ilja Jašin. Soud ho odsoudil k 15 dnům odnětí svobody.

Podle specializované agentury OVD-Info zadržela ruská policie při pondělních demonstracích více než 1700 lidí, především v Moskvě a Petrohradu.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko demonstrace v Rusku

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy