Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kohl byl velký Evropan, stavěl mosty na západ i východ, říká Juncker

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Brusel – Ke smrti někdejšího německého kancléře Helmuta Kohla se vyjádřil třeba předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ten označil zesnulého politika za „blízkého přítele", „spojence" a „velkého Evropana". Na uctění památky Helmuta Kohla nechal předseda EK spustit na půl žerdi vlajky Evropské unie na budovách evropských institucí.

Kohl naplnil evropský dům životem a to nejen proto, že stavěl mosty na západ i na východ, ale také proto, že nikdy nepřestal navrhovat ještě lepší plány pro budoucnost Evropy, tvrdí Juncker.

„Bude nám chybět, neboť on byl Evropa," uvedl Juncker v tiskové zprávě napsané v němčině. Bez Kohla by podle předsedy Evropské komise nevznikla mimo jiné společná evropská měna euro. „Od začátku pochopil, jaký politický a hospodářský význam, jakou neocenitelnou hodnotu a šarm jednotná měna pro náš kontinent má," uvedl.

Německou jednotu, „za kterou mu vděčíme jako nikomu jinému", vnímal Kohl podle šéfa Evropské komise jako "součást evropského projektu". Přitom vždy podle něj dbal i na názor menších zemí.

„Přál bych si dnes stejnou odvahu, trpělivost a rozhodnost, abychom se stejně neochvějně jako Helmut Kohl potýkali s evropskými výzvami," dodal Juncker. Pro Kohla byla podle Junckerových slov Evropa vždy „mírovým projektem" a nikoli pouhou hospodářskou záležitostí.

"Odešel od nás velký Němec a velký Evropan," napsal na sociální síti předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani. "Skláním se před životním dílem Helmuta Kohla," dodal.

Předseda Evropské rady Donald Tusk Kohla označil za státníka, který pomohl znovusjednotit Evropu. "Budu na Helmuta Kohla vždy vzpomínat," napsal i v němčině.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg dodal, že Kohl byl "ztělesněním sjednoceného Německa ve sjednocené Evropě". "Když padla Berlínská zeď, dokázal, že je na situaci připraven. Pravý Evropan," dodal.

Témata:  Helmut Kohl Jean-Claude Juncker Německo Antonio Tajani Jens Stoltenberg

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy