Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin mluví o Kohlovi jako obhájci přátelských vztahů mezi Německem a Ruskem

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin označil bývalého německého kancléř Helmuta Kohla za obhájce přátelských vztahů mezi Berlínem a Moskvou. „Měl jsem to štěstí, že jsem s ním mohl mluvit osobně," uvedl Putin v kondolenčním dopise zaslaném německému prezidentovi Franku-Walterovi Steinmeierovi a kancléřce Angele Merkelové. 

Zesnulý politik hrál podle Putina klíčovou roli při ukončení studené války a znovusjednocení Německa. „Obdivoval jsem jeho moudrost a jeho schopnost přijímat fundovaná rozhodnutí s ohledem na budoucnost a to i ve složitých situacích," napsal šéf Kremlu.

Někdejší kancléř byl podle něj „z principu zastáncem přátelských vztahů" mezi Německem a Ruskem. S jeho jménem jsou spojeny nejdůležitější události moderních německých dějin, napsal ruský prezident, podle kterého Kohl hrál „klíčovou roli" v ukončení studené války a znovusjednocení Německa.

Kohla ocenil také bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov, podle kterého exkancléř zanechal své stopy ve světových dějinách. Kohl podle něj byl „výjimečná osobnost", která zanechala své stopy v německých, evropských i světových dějinách. Označovat jej ale pouze za „kancléře sjednotitele" by podle něj nebylo spravedlivé.

V jeho éře se totiž udála i řada dalších významných událostí. „Bylo velkým štěstím, že v této těžké době stáli v čele velmocí státníci, kteří měli smysl pro odpovědnost, kteří rozhodně zastupovali zájmy svých zemí, ale byli ochotni brát ohled i na zájmy ostatních," uvedl Gorbačov.

Sovětský svaz pod vedením Gorbačova byl jednou ze čtyř velmocí, která měla zásadní vliv na sjednocení Německa, o které Kohl usiloval. Další z nich byly i Spojené státy. Agentura DPA upozornila, že americký prezident Donald Trump se během svého dnešního vystoupení v Miami o Kohlově úmrtí nezmínil ani slovem. Už dříve německého exkancléře ocenili Trumpovi předchůdci Bill Clinton a George Bush starší.

Témata:  Helmut Kohl Vladimír Putin Michail Gorbačov Rusko Německo

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy