Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osudové pochybení při rekonstrukci věžáku v Londýně? Po požáru se objevily alarmující informace

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Požár věžáku Grenfell v Londýně má již 30 obětí. K obkladu stavby byly při nedávné rekonstrukci použity desky s polyetylenovým jádrem, ačkoli je výrobce obkladového systému Reynobond nedoporučuje pro budovy vyšší než deset metrů.

V brožuře o produktech firmy Reynobond z roku 2016 se uvádí, že panely s polyetylenovým jádrem (PE) se doporučují pro stavby vysoké maximálně deset metrů. "Pokud je budova vyšší než hasičské žebříky, musí se použít nehořlavý materiál," stojí v brožuře. Vydala ji firma Arconic Architectural Products, která je odpovědná za propagaci výrobků americké společnosti Arconic, jež firmu Reynobond vlastní.

Rekonstrukci bytového bloku o 24 patrech prováděla stavební firma Rydon Group. Podle ní byla oprava provedena podle "všech kontrolních požadavků s ohledem na požární ochranu a zdravotní standard".

Z dokumentace Reynobondu vyplývá, že firma vyrábí také ohnivzdorné panely s jádrem označovaných zkratkou FR. Ty se doporučují pro stavby do výšky 30 metrů, pro budovy vyšší pak obklady s nehořlavým jádrem, což je model A2. Rozdíly jsou ale v cenách, čím je obklad v ohni odolnější, tím je dražší.

Ve stavební dokumentaci z roku 2015, která sloužila jako podklad rekonstrukce, je stavba popsána jako blok z betonu a cihel, který bude obložen izolačními panely Reynobond. Obklady dodala firma Omnis Exteriors a její ředitel John Cowley řekl listu The Guardian, že firma dostala zakázku na dodávku obkladu typu PE. Podle listu je metr čtvereční této varianty obkladu o dvě libry levnější než obklad FR.

Z výškového domu Grenfell zůstala po požáru ohořelá kostra a všichni svědci se shodují, že se požár šířil velmi rychle.

Agentura Reuters se zabývala otázkou, zda je v Británii používání obkladového materiálu s jádrem PE legální. Odborníci na požární bezpečnost uvádějí, že se tento typ obkladu nemá na výškové budovy používat, protože se jím oheň snadno šíří. Případy rychlých požárů byly z těchto důvodů zaznamenány například na výškových budovách v Dubaji.

"Polyetylen je termoplastický materiál, který se v ohni rozpouští a kape, takže se šíří nahoru i dolů," uvádí odborná konzultační firma Probyn Miers na svých webových stránkách.

Témata:  požár výškové budovy v Londýně Londýn Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy