Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konflikt mezi USA a Ruskem v Sýrii? Z Moskvy přichází alarmující slova

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva – Nedělním sestřelení syrského vojenského letounu americkou armádou nad provincií Rakka může mít velmi ostrou dohru. Naznačil to první náměstek předsedy výboru Rady federace pro mezinárodní záležitosti Vladimir Džabarov během debaty v ruské stanici RT.

Americká armáda potvrdila, že její stíhací letoun F-18 v neděli sestřelil syrský vojenský stroj Su-22, který ale předtím podle Pentagonu shodil bomby poblíž pozic oddílů povstalecké aliance Syrských demokratických sil (SDF). Právě s nimi vede nyní koalice ofenzivu za znovudobytí města Rakka z rukou IS. Syrská vláda tvrdí, že sestřelené letadlo bylo na bojové misi proti IS.

Ruské ministerstvo obrany v reakci na to oznámilo, že v oblastech, kde operuje ruské letectvo, bude Moskva považovat jakékoli létající objekty za možné cíle útoku. Rusko hodlá svou protileteckou obranu umístěnou v Sýrii využívat ke sledování všech letadel mezinárodní koalice, která se budou pohybovat západně od řeky Eufrat.

Podle ministerstva obrany Moskva přerušila komunikaci s USA používanou dosud k prevenci leteckých incidentů nad Sýrií. Americká armáda prý tento kanál před nedělním útokem na syrské letadlo nepoužila. Mluvčí Bílého domu apeloval na Moskvu, aby kanál udržela funkční. 

Podle Džabarova incident s letadlem syrského vojenského letectva může vést k odvetnému úderu ze strany vládní protivzdušné obrany. Podle jeho slov může daný konflikt zajít moc daleko a je proto nutné co možná nejdříve zorganizovat setkání diplomatů zainteresovaných zemí.

„Takhle sestřelovat letadla je nepřípustné. Přijde odvetný úder. Syrská armáda tam má protiletadlové raketové systémy S-300, my tam máme S-400. To vše může vést k velkému konfliktu," varuje Džabarov.

Témata:  Sýrie Rusko ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy