Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Summit G20 v Hamburku začíná, nejsledovanější bude schůzka Trumpa a Putina

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Hamburk - V severoněmeckém Hamburku začalo dnes dopoledne jednání zemí G20. Prvním bodem programu je boj proti terorismu, tedy téma, které by mělo členské státy spíše spojovat. Kontroverznější témata jako volný obchod nebo ochrana klimatu přijdou na program odpoledne.

Všechny vrcholné představitele G20, k nimž se odpoledne přidají ještě zástupci dalších zemí, dnes v areálu hamburských veletrhů přivítala hostitelka summitu, německá kancléřka Angela Merkelová. Příjezd některých politiků do přísně střežené zóny podle německých médií zdržely protesty v ulicích.

Nejsledovanější částí dnešních jednání bude zřejmě odpolední diskuze o ochraně klimatu a udržitelném rozvoji. Nejspíš se jí ale nezúčastní americký prezident Donald Trump, jehož postoj k ochraně klimatu je výrazně odlišný od postoje ostatních účastníků. Trump se má totiž kolem 16:00 SELČ vůbec poprvé sejít s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Na twitteru už šéf Bílého domu avizoval, že se těší na dnešní jednání se světovými lídry, včetně toho s Putinem. Bude podle svých slov dobře reprezentovat Spojené státy a bojovat za jejich zájmy. Za skvělou dnes americký prezident označil čtvrteční schůzku se šéfkou německé vlády.

Merkelová na ní podle pozorovatelů chtěla Trumpa přimět ke kompromistům, aby summit G20 mohl v sobotu přijmout závěrečnou deklaraci. Debata se měla týkat mimo jiné právě klimatu, protože Trump začátkem června rozhodl o tom, že USA odstoupí od pařížské dohody o jeho ochraně. Ostatní státy G20 chtějí klimatické cíle naplnit. Dalším tématem diskuze s Merkelovou byl protekcionismus, který Trump na rozdíl od ostatních účastníků summitu neodmítá.

Témata:  Summit G20 Německo Angela Merkelová Donald Trump Vladimír Putin

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:46

Cameron poukázal na to, kudy Rusko obchází sankce

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy