Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová generace bojového letounu? Německo a Francie chtějí spolupracovat na jeho výrobě

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Německá a francouzská vláda dnes měly společné zasedání v Paříži. Kancléřka Angela Merkelová prohlásil, že obě země vytvoří novou generaci evropského bojového letounu. Harmonogram vývoje by měl být předložen do poloviny roku 2018. Kvůli uprchlické krizi se řešila také situace v Africe.

Po vládním zasedání zveřejnil Elysejský palác dokument, podle kterého Paříž s Berlínem chtějí nahradit stávající letky nadzvukových vojenských letadel novou generací společné evropské stíhačky. Výzbroj obou zemí v této oblasti se liší, zatímco Německo využívá evropské stroje Eurofighter, Francie kvůli neshodám v tomto projektu vyvinula vlastní nadzvukový letoun Rafale.

Zmíněný dokument rovněž informuje o chystaném vývoji nové generace bojového vrtulníku Tiger a o novém bojovém systému, který by podle analytiků mohl zahrnovat pilotované i bezpilotní prostředky.

Součástí tématu bezpečnosti byla i diskuse o Africe, které je podle Macrona i Merkelové nutné věnovat zvýšené úsilí, neboť tento kontinent je jedním ze zdrojů migrace. Merkelová poznamenala, že ekonomická situace v Africe není dobrá, což vede k touze Afričanů odejít do Evropy. Macron zase hovořil o významu posílení afrických vojenských kapacit, konkrétně pak v oblasti Sahelu, kde operují radikální islámské organizace.

Kancléřka dále novinářům sdělila, že chce vdechnout nový život do francouzsko-německého vztahu s cílem reformovat Evropskou unii. Francie a Německo jsou obecně považovány za motor unijní integrace. "Myslím, že jsme krátce poté, co zde nastoupila nová vláda, ukázali, že jsme připraveni dodat francouzsko-německým vztahům nový elán," řekla Merkelová. Dodala, že se s Macronem shodla na nutnosti stabilizace a dalšího rozvoje eurozóny.

Témata:  Angela Merkelová Francie Německo Emmanuel Macron

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy