Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská prokurátorka: Vrazi Borise Němcova měli záložní plán, kdyby útok v centru Moskvy nevyšel

Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Foto: Reprofoto ABCNews

Moskva – Ruská prokurátorka Marija Semeněnková dnes novinářům řekla, že vrazi ruského opozičního vůdce Borise Němcova měli připravený záložní plán pro případ, že by se atentát v centru Moskvy nevydařil.

Pět obžalovaných z Němcovovy vraždy dnes soud poslal na dlouhá léta do vězení, hlavní vykonavatel činu Zaur Dadajev byl odsouzen na dvacet let. Podle verdiktu byli do útoku zapojeni kromě Dadajeva Čečenci Tamerlan Esterchanov, Chamzat Bachajev a bratři Šadid a Anzor Gubaševové. Vražda byla podle vyšetřovatelů nájemná, objednatele zločinu ale policie nevypátrala.

V únoru 2015 byl Němcov zabit šesti ranami z pistole na mostě přes řeku Moskvu na dohled od Rudého náměstí. Útok se odehrál pozdě v noci, když politik kráčel přes most se svou přítelkyní Annou Durickou. Pokud by vrazi neuspěli, byl podle prokurátorky v hotelu Ukrajina na druhém břehu řeky připraven další muž, který měl Němcova zabít.

Osobou čekající v hotelu byl Esterchanov, člen vražedného spolku, který byl v procesu odsouzen ke 14 letům vězení. Semeněnková řekla, že v jeho mobilním telefonu policie našla snímky hotelových prostor s vyznačením videokamer. Esterchanovovi obhájci tvrdí, že snímky do telefonu podstrčili vyšetřovatelé.

Během procesu údajně vyšlo najevo, že vrahové chtěli původně zabít Němcova v jeho vile východně od Moskvy. Od plánu upustili po zjištění, že elitní satelitní lokalita zvaná Benelux je přísně střežena.

Témata:  Boris Němcov Rusko vražda

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy