Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navalnyj hodlá i přes pravomocné odsouzení kandidovat, jako prezident by rozpustil parlament

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Podle ruských úřadů nemůže Alexej Navalnyj kandidovat na prezidenta, protože byl pravomocně odsouzen. Lídr opozice si to ale nepřipouští. V rozhlasové stanici Echo Moskvy řekl, že by jako hlava státu rozpustil parlament.

Cílem Navalného by v případě vítězství v březnu 2018 bylo zorganizovat "čestné parlamentní volby". Nynější Státní duma podle něj nikoho nereprezentuje, protože velké množství stran a politiků nemělo možnost ve volbách kandidovat. Po spravedlivých volbách by se jako prezident pokusil sestavit koaliční vládu.

Navalnyj začal Kramlu vadit po roce 2012, kdy po celé zemi a hlavně v Moskvě zorganizoval poměrně početné demonstrace proti znovuzvolení Vladimira Putina ruským prezidentem. Přivést davy do ulic velkých ruských měst se mu podařilo i letos.

Mezi voliči má ale podle průzkumů mizivou podporu ve srovnání s Putinem, jehož popularita se dlouhodobě pohybuje nad hranicí 80 procent. Putin svou kandidaturu pro prezidentské volby ještě neoznámil. Navalnyj se jich podle ruských úřadů účastnit nemůže, protože letos v květnu ruský odvolací soud potvrdil pětiletou podmínku, kterou opoziční politik dostal za údajné krádeže v lesnickém podniku Kirovles.

Navalnyj řekl, že ústřední volební komisi o oprávněnosti své kandidatury přesvědčí. Odvolal se přitom na ruskou ústavu, podle níž nesmí kandidovat pouze osoba, jež je ve vězení.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy