reklama

"Ovlivnil to brexit, o tom není sporu," uvedla Rebecca Haworthová-Woodová, předsedkyně asociace BAPAA. Ta sdružuje agentury, které především mladým dívkám ze zahraničí zprostředkovávají práci v britských rodinách s dětmi. "Odhaduji, že počet žádostí o práci au pair v Británii klesl ve srovnání se stejným obdobím loňského roku nejméně o polovinu," řekla.

Přitom už počet žádostí podaných v prvním pololetí 2016 byl mnohem nižší než ve srovnatelním období roku 2015. Na konci loňského června Britové v referendu odhlasovali odchod své země z Evropské unie. Právě to podle předsedkyně BAPAA způsobilo "nejistotu".

Podle agentury AFP přivítá každý rok au pair ve své domácnosti asi 40.000 britských rodin. Dosud vždy převažoval počet žádostí o práci au pair nad poptávkou, nyní se ale tento trend začíná obracet.

Řada Britů si začala stěžovat na on-line fórech, že nejsou schopni chůvu najít. "Je to hrozný rok. Běžně míváme přes sto žádostí. Letos ale musím žádosti posílat já - dívkám, které dostaly už stovku odpovědí," napsal jeden z rodičů na fóru Mumsnet. "Nakonec jsme někoho našli, ale byla to těžká práce. Zatracený brexit," dodal.

Problém podle AFP tkví v nejistotě, kterou občané sedmadvaceti zemí EU pociťují ohledně cestování a pobytu v Británii po odhlasovaném brexitu. Právě snaha zastavit volný pohyb osob byla jedním z hlavních motivů, proč se řada Britů rozhodla podpořit odchod své země z EU.

Podle německé agentury AuPairWorld klesl počet žádostí o brigádu v britských rodinách z 21.000 v první polovině roku 2015 na 12.000 v první půlce letošního roku. "Můžeme jen spekulovat o příčinách poklesu, ale může to klidně souviset s brexitem a s nejistotou kolem něj," uvedla mluvčí agentury Susanne Beckerová.