Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dcera ruského opozičníka Němcova se odvolala proti verdiktu nad jeho vrahy

Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Boris Němcov, kritik prezidenta Putina
Foto: Reprofoto ABCNews

Moskva - Dcera zavražděného ruského opozičního politika Borise Němcova se odvolala proti trestům, které dostali vrah jejího otce a čtyři komplicové.

Přeje si, aby soud přihlédl k politickému motivu vraždy. S odvoláním na tiskovou agenturu Interfax o tom dnes informovala agentura Reuters.

Moskevský soud začátkem měsíce odsoudil za vraždu Němcova Čečence Zaura Dadajeva k 20 rokům za mřížemi. Jeho čtyři komplicové byli odsouzeni k trestům odnětí svobody v rozmezí 11 až 19 let.

Němcov, který patřil k nejhlasitějším kritikům ruského prezidenta Vladimira Putina, byl zavražděn 27. února 2015, když přecházel most přes řeku Moskvu. Usmrcen byl podle soudu šesti výstřely z pistole. Pětapadesátiletý politik tehdy pracoval na studii, která zkoumala roli Ruska v konfliktu na Ukrajině. Jeho vražda v opozičních kruzích vyvolala strach.

Někteří Němcovovi stoupenci s rozhodnutím soudu nesouhlasí a míní, že tresty jsou příliš mírné. Zároveň vyjádřili znepokojení nad tím, že soud neuvedl nic o politickém motivu vraždy. Agentura Interfax uvedla, že právní zástupkyně Němcovovy dcery Žanny požádala soud, aby verdikt zrušil a případ vrátil prokuratuře. Přeje si, aby byl zločin místo nájemné vraždy, označen za "vraždu státního činitele či veřejné osoby".

Témata:  Boris Němcov Rusko soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy