reklama

Ačkoliv se 15letý Háfiz snažil všechny přesvědčit, že je docela normální chlapec, vyvolala jeho přítomnost na mezinárodní soutěži značný zájem, informovala dnes agentura DPA.

Háfiz, který je podle agentury svému otci vzhledem dost podobný, byl jedním z 615 účastníků mezinárodní matematické olympiády. Že ale není obyčejným dítětem s nadáním pro počty, bylo jasné na první pohled. Na každém kroku ho doprovázel syrský generální konzul, v hotelu, ve kterém se ubytoval, panovala mimořádná bezpečností opatření.

V rozhovoru poskytnutém listu O Globo přirovnal nejstarší syn syrského prezidenta Rio de Janeiro k metropoli své země. "Damašek je trochu jako Rio. Většina města je bezpečná, některé čtvrti ale ne," řekl. Háfiz, který dostal jméno po svém dědečkovi, jenž stál v čele Sýrie v letech 1971 až 2000, prý vyrůstal jako normální chlapec. V budoucnu by chtěl být inženýrem.

Vyjádřil se také k situaci ve své vlasti. Doufá, že válka brzy skončí. "Není to občanská válka... Obyvatelstvo a vláda stojí jednotně proti vetřelcům, kteří nám berou naši zemi," řekl v souladu s oficiálními prohlášeními vlády svého otce.