Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desetitisíce lidí zůstanou bez pomoci. Humanitární organizace se stahují ze Středoafrické republiky

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Bangui - Humanitární organizace musely kvůli eskalaci násilí ve Středoafrické republice přerušit své operace. Konkrétně se to týká měst Bangassou, Kaga Bandoro a Zemio. Od neděle přišli při útocích ozbrojenců o život tři zaměstnanci OSN z Maroka.

Desítky tisíc lidí kvůli tomu nebudou mít přístup k humanitární pomoci v podobě potravin a léků. S odvoláním na sdělení mírové mise OSN ve Středoafrické republice (MINUSCA) o tom informovala BBC.

Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) uvádí, že Středoafrická republika patří pro humanitární pracovníky mezi nejnebezpečnější země světa. Boje mezi znepřátelenými milicemi v posledních týdnech eskalovaly.

Násilí ve Středoafrické republice vypuklo, když muslimská povstalecká skupina Séléka dobyla v roce 2013 hlavní město Bangui a přinutila někdejšího prezidenta Françoise Bozizého uprchnout. V reakci na násilí páchané touto skupinou krátce nato vznikly křesťanské milice a boje eskalovaly.

Na přelomu let 2015 a 2016 se ve Středoafrické republice uskutečnily úspěšné prezidentské volby, přesto však boje pokračovaly. V posledních měsících se podle pozorovatelů etnické a náboženské násilí mezi znesvářenými povstaleckými skupinami zintenzivňovalo a šířilo do oblastí, které dříve konfliktem zasaženy nebyly.

Témata:  Středoafrická republika OSN (Organizace spojených národů) humanitární pomoc

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy