Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský účet za boje v Sýrii? Náklady jsou obrovské, ale může se to vyplatit

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Ruské vojenské angažmá v Sýrii, které trvá už 21 měsíců, stálo státní kasu podle odhadů 108 až 140 miliard rublů, tedy asi 1,5 až 2 miliardy eur). Tvrdí to analytici ruské politické strany Jabloko, jejímž cílem je obrana občanské svobody, integrace se západem a členství v Evropské unii.

Ruská strana uvádí, že 90 až 117 miliard rublů padlo na letecké údery, na odpálení 71 okřídlených raket Kalibr bylo vynaloženo 3,5 až 6,3 miliardy rublů. Škodu způsobenou ztrátou vojenské techniky analytici Jabloka ocenili na 9,3 až 11,5 miliardy rublů. Asi 3,8 miliardy rublů šlo na platy a stravu vojáků a zhruba 102 milionů rublů dala armáda rodinám padlých vojáků. Oficiálně jich v Sýrii zemřelo 43, jejich pozůstalí mají podle zákona nárok na tři miliony rublů. Když přičteme náklady na nasazení letadlové lodi Admirál Kuzněcov, dostaneme se k částce 108 až 140 miliard rublů.

List Vedomosti ale upozorňuje, že do sumy nejsou zahrnuty náklady na strategické bombardéry, rozmístění systémů protivzdušné obrany, nepřímé vojenské náklady či žoldáky ze soukromé společnosti Wagner, jejíž působení v Sýrii Moskva nikdy oficiálně nepotvrdila.

Jak píše slovenský deník Hospodárské noviny, analytici Jabloka se náklady na vojenskou kampaň v šest let trvající syrské občanské válce pokusili zjistit dotazem na ministerstvu financí. Dostalo se jim odpovědi, že tyto položky jsou součástí „uzavřených" kapitol státního rozpočtu. Zdroj deníku Vedomosti z ministerstva financí označil počty Jabloka za nesmyslné. Podle něj není možné přesně určit, kolik by ruské letadla provedli letů, kdyby k intervenci v Sýrii nedošlo. Započítávání hodnoty zničených letadel do "ceny války" označil za absurdní, protože tyto stroje nebyly zakoupeny pro potřeby syrské operace a armáda nepočítá s tím, že by se nahrazovaly.

To USA své náklady na boj v Sýrii netají. Náklady na operaci proti Islámskému státu na území Iráku a Sýrie, která začala v srpnu 2014, se podle Pentagonu ke konci dubna vyšplhaly na 13,1 miliardy dolarů. Průměrné denní náklady představují asi 30 milionů dolarů, průměrné ruské denní náklady by podle kalkulace Jabloka byly v přepočtu asi 2,8 milionu dolarů.

Americké a ruské náklady však nelze srovnávat. Není jasné, co do nich obě strany započítávají a obě operace se značně liší. Američané mají k dispozici mnohem více letadel, na rozdíl od Ruska do operace zapojily také letadlové lodě s jaderným pohonem, při bombardování používají výhradně drahou naváděnou munici. Naopak Rusové stále používají tzv. hloupé bomby a v Sýrii nikdy neměli více než sto letadel.

Podle analytiků může i přes to všechno být syrské dobrodružství pro Rusy ve výsledku ziskové. Rusové totiž nasadili celou řadu nové techniky, která dosud nikde nebyla nasazena a o kterou teď projevily zájem i další země. Příkladem mohou být moderní tanky T-90S.

Ruská státní zbrojovka Uralvagonzavod na začátku července podepsal kontrakt na dodávku 64 tanků T-90S do Vietnamu, ve čtvrtek Kreml potvrdil dodávku „velkého množství" těchto tanků do Iráku. Bezpečnostní analytici z britského think tanku Jane 's předpokládají, že ruský export zbraní letos poprvé za pět let vzroste a dosáhne hodnotu 7,23 miliardy dolarů (426 miliard rublů). 

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy