reklama

Záhadné rozhodnutí Trumpa

Generál Tony Thomas působící ve Velitelství amerických zvláštních operací trvá na tom, že uvedené rozhodnutí není ústupkem Rusku, avšak podle Boota není důležité, zda tak bylo, či nebylo myšleno. "Jde o dopady tohoto rozhodnutí," deklaruje expert.

"Jde o závažné rozhodnutí. Putin v Sýrii vyhrál," odkazuje historik na slova nejmenovaného vysokého amerického představitele ocitovaná v listu Washington Post. Považuje je za nezpochybnitelná, jelikož zastavením podpory protiasadovských sil Spojené státy uznávají, že Bašár Asada - ruský a íránský chráněnec - zůstane u moci na dobu neurčitou.    

USA sice pokračují v podpoře Syrských demokratických sil, což je zástupné jméno pro převážně kurdské Lidové obranné jednotky (YPG) obléhající metropoli Islámského státu Rakku, ale YPG nemají zájem na Asadově svržení ani žádné zájmy v Araby spravovaných oblastech, vysvětluje odborník. Uvádí, že jejich cílem je vytvoření kurdského státu v oblasti Rojova na severu Sýrie, přičemž mají přátelské vztahy jak s Damaškem, tak s Teheránem.

"Neexistuje možnost, že by Kurdové dokázali ovládnout většinu syrského území, které obývají Arabové," ujišťuje Boot. To podle něj limituje boj o kontrolu většiny Sýrie na jiné frakce - patří mezi ně osa Írán-Asad-Rusko, za níž válčí Hizballáh a Íránem vytvořené milice podporované ruským letectvem, dále Fronta an-Nusrá, nebo-li syrská odnož al-Káidy údajně dostávající pomoc od států Perského zálivu, a v neposlední řadě Islámský stát, který je sice na ústupu, ale zdaleka nezmizel.  

Uvedené frakce se odlišují, ale v jistých klíčových prvcích jsou totožné, konstatuje expert. Poukazuje, že všechny jsou protiamerické, protizápadní a protiizraleské, přičemž jde o násilné džihádisty, ať už ši'ítského či sunnitského přesvědčení. "Není v americkém zájmu, aby jakákoliv z těchto skupin kontrolovala výraznou část syrského území," zdůrazňuje Boot. Kritizuje, že Trump nyní přesto učinil záhadné rozhodnutí zastavit podporu jediné frakci, která mohla udržet podstatné části Sýrie mimo ruce džihádistů.   

Putin bude potěšen     

Je nezpochybnitelné, že umírnění povstalci volně sdružení ve Svobodné syrské armádě ztrácejí již roky své pozice, uznává historik. Za vinu to klade především Trumpovu předchůdci Baracku Obamovi, který neprozřetelně odmítl rady těch členů jeho administrativy hájících rázný podpůrný a výcvikový program pro nedžihádistické rebely. Takový program by dle Boota měl v počátečních letech syrského konfliktu mnohem větší šanci na úspěch, jelikož právě americká neschopnost pomoci umírněným vedla mnoho bojovníků k přeběhnutí k radikálnějším skupinám, přičemž mnoho spojenců USA bylo zabito či vyhnáno ze země.    

"Ale nebylo by nemožné tyto trendy zvrátit a stálo by to za pokus," myslí si odborník. Připomíná, že mnoho syrských mužů v bojeschopném věku opustilo vlast coby uprchlíci a pokud by USA měly vůli jednat, šlo by je na jordánském či tureckém území vycvičit, vyzbrojit a zorganizovat v účinnou vojenskou sílu a následně vyslat za pomoci americkým poradců a vzdušné podpory k zabezpečení syrského teritoria.

Spojené státy momentálně poskytují takovou pomoc Kurdům, ale odřízly od ní arabské bojovníky, kteří jsou ochotni riskovat své životy v boji proti jednomu z největších válečných zločinců světa, Bašáru Asadovi, který je zodpovědný za téměř 400 tisíc mrtvých, kritizuje Boot.     

Trumpovo rozhodnutí navíc dává jen malý smysl ze strategického i morálního pohledu, míní expert. Spojené státy by podle jeho názoru neměly umírněné opouštět, ale naopak je více podpořit. "I když je příliš pozdě na svržení Asada, který je zajištěn nejvíc od momentu, kdy v roce 2015 vstoupilo do konfliktu Rusko, může být alespoň možné omezit ho na pár velkých měst a srdce alávitských oblastí a zabránit džihádistům převzít kontrolu nad většinou syrského venkova," tvrdí analytik.

Pokud se Spojené státy přestanou snažit, vydají většinu Sýrie do íránsko-ruského tábora na dobu neurčitou, píše Boot. Dodává, že toto není v zájmu USA ani v zájmu jejich spojenců v regionu, ale velmi potěšen bude naopak Vladimir Putin.