Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko požádalo o rozšíření seznamu teroristických organizací, co na to OSN?

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - Rusko neuspělo v Radě bezpečnosti OSN s návrhem, aby byly dvě z radikálních skupin bojujících v Sýrii zařazeny mezi teroristické organizace. Požadavek zablokovaly, USA, Británie, Francie a Ukrajina.

Jde o Ahrár aš-Šám a Džajš Islám, o jejichž zařazení na teroristický seznam Rusko požádalo v dubnu. Podle Moskvy jsou tyto organizace napojeny na síť Al-Káida a na Islámský stát (IS). Schválení žádosti by umožnilo rozšířit boje i proti těmto skupinám. Džajš Islám je zastoupena v opoziční vyjednávací komisi HNC, která se účastnila minulých kol mírových jednání v Ženevě.

Pro zařazení organizace na teroristický seznam je zapotřebí souhlasu všech 15 členů Rady bezpečnosti. Mluvčí americké mise při radě řekl, že snaha Ruska ohledně skupin, na které se vztahuje příměří, by "měla v době, kdy se usiluje o zklidnění situace v Sýrii, negativní dopad".

"Není vhodná chvíle měnit orientaci, naopak musíme znásobit snahu o omezení násilností," řekl podle médií mluvčí americké mise.

Džajš Islám je zastoupena zejména v oblasti Damašku a stojí za ní Saúdská Arábie. Organizaci Ahrár aš-Šám financují Turecko a některé země Perského zálivu a organizace je řazena k důležitým opozičním skupinám. Její členové ale bojovali spolu s frontou An-Nusra, která se hlásí k Al-Káidě a je stejně jako IS považována za teroristickou.

Rusko chtělo změnu statusu obou organizací prosadit do schůzky mezinárodní skupiny ISSG, která se má sejít 17. května ve Vídni. Jednání povedou společně Rusko a USA. Jednat se má o klidu zbraní a politickém řešení syrské krize.

Šéf vyšetřovací komise OSN Paulo Pinheiro dnes prohlásil, že země podporující mírový proces v Sýrii musejí přimět válčící strany zastavit útoky na takové cíle, jako jsou nemocnice. Tyto země podle něj mají zajistit, aby bojující strany braly zřetel na civilisty.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Rusko Sýrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy