Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Voliči AfD se bojí migrace a budoucnosti

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín – Čím se liší příznivci Alternativy pro Německo (AfD) od voličů ostatních stran? Podle dnes zveřejněné studie Nadace Hanse Böcklera, která slouží jako poradní instituce německých odborů nejde o to, že by se jim skutečně žilo hůř, ale spíše většími obavami z budoucnosti nebo dopadů migrace. AfD má velké šance v zářijových parlamentních volbách poprvé vstoupit do Spolkového sněmu. Průzkumy jí přisuzují kolem osmi procent hlasů.

Podle studie neexistuje žádná přímá spojitost mezi objektivní životní situací a rozhodnutím volit AfD. Na tiskové konferenci v Berlíně to uvedl hlavní autor Richard Hilmer. „Důležitější je subjektivní vnímání vlastní situace," řekl s tím, že voliči AfD mají častěji obavu, že se jejich život zhorší, nebo pocit, že ve společnosti nehrají takovou roli.

Zvýšené obavy voličů AfD, kteří mají podle studie prakticky stejný průměrný příjem jako voliči ostatních stran, se týkají řady oblastí. Více než tři pětiny (62 procent) voličů protiimigrační strany má obavy z kriminality a násilí v okolí svého bydliště, zatímco v celé populaci je sdílí jen 38 procent lidí. Příznivci AfD mají také častěji starosti o budoucnost svých dětí (60 procent ku 45 procentům), finanční zajištění v důchodu (63 ku 49) nebo situaci na pracovišti (34 ku 26).

Přívrženci strany, kterou pozorovatelé označují za pravicově populistickou, mají velmi odlišný pohled na migraci a globalizaci. Pocit, že je člověk kvůli migraci cizincem ve vlastní zemi, má podle studie 44 procent Němců a 83 procent voličů AfD, dojem, že globalizace v Německu ničí pracovní místa, pak 28 procent všech dotázaných a 52 procent voličů AfD.

Autoři studie z toho vyvozují, že voliči Alternativy pro Německo jsou často lidé, kteří mají pocit ztráty kontroly. Jde přitom jak o kontrolu nad vlastním životem, tak o kontrolu státu nad tím, co se uvnitř jeho hranic děje. Důsledkem toho je i ztráta důvěry v politiku. Dojem, že pro lidi "jako jsem já" politika dělá méně než pro ostatní skupiny obyvatel, má 72 procent voličů AfD a 49 procent všech Němců.

Témata:  AfD Německo uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy