Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útoky z pomsty a vysídlení tisíců lidí. OSN varuje před vážnými problémy

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Ženeva - Organizace spojených národů (OSN) v úterý upozornila na další desetitisíce uprchlíků, které vyženou z domovů pokračující operace proti Islámskému státu (IS) v zemi. Samozvaná organizace v Iráku stále drží několik pevností.

Irácké ozbrojené síly v červenci znovu dobyly nejlidnatější Mosul. Boje trvali devět měsíců a z města muselo být evakuováno na 950 tisíc lidí. Boje zanechaly celou západní část města v ruinách. Koordinátorka OSN v Iráku Lise Grandeová uvedla, že Iráčané se teď soustředí na operace k dobytí měst Tal Afar a Hawija. Armáda chce také osvobodit údolí řeky Eufrat v provincii Anbar. 

"Předpokládáme, že až skončí tyto operace, stovky a tisíce civilistů budou pravděpodobně bez domova," uvedla Grandeová novinářům v Ženevě. V důsledku může jít o největší humanitární krizi na světě. Stovky tisíc obyvatel Mosulu se už do poničeného města vrátily. Podle Grandeové je ale stále bez domova 3,3 milionů Iráčanů. Humanitární organizace očekávají, že by se číslo mohlo zvednout až na 3,5 milionu. A to právě v důsledku pokračujících bojů s islamisty. 

Měsíc po vyhlášení vítězství u Mosulu federální policie v úterý uzavřela staré město ve východní polovině Mosulu a vyhlásila zákaz vycházení kvůli hrozbě útoku ze strany islámských radikálů, kteří působí v podzemních tunelech. Podle jedné z humanitárních organizací navíc islamisté zintenzivnili útoky proti vesnicím jižně od Mosulu. Informuje o tom americký deník The New York Times. "Je zcela jasné, že riziko pro civilisty vzrostlo dramatiky v baštách IS," uvedla Grandeová. 

Organizace spojených národů se také zabývá opatřením zaměřeným na řešení hrozeb útoků z pomsty proti sunnitským rodinám, které jsou podezřívány ze sympatizování s islámským státem nebo jeho podpory. OSN je obzvláště znepokojena více než tisíci rodinami, které jsou mimo ochranu sunnitských kmenů a jsou tedy "velmi, velmi, velmi zranitelné", dodala Grandeová. Agentury OSN a irácké úřady zvažují, zda neotevřít speciální tábory pro tyto ohrožené rodiny, které by se následně mohly přestěhovat do bezpečnější lokality. 

humanitární organizace tvrdí, že toto nebezpečí je podtrženo zmizením až 600 lidí, kteří jsou drženi šíitskými milicemi poté, co tyto milice v loňském roce znovu získali sunnitské město Falluja od Islámského státu. Tyto milice se nepodílely na osvobozování Mosulu, ale dá se očekávat, že se zapojí do bojů proti zbývajícím baštám islamistů. 

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Irák Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy