Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kancléřka Merkelová trvá na zvyšování výdajů na obranu

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Vojenské výdaje ve výši dvou procent HDP a více má zatím jen pět členských zemí NATO - USA, Řecko, Británie, Estonsko a Polsko. Německá kancléřka Angela Merkelová trvá na tom, aby i spolková republika zvyšovala výdaje na obranu.

V rozhovoru s televizí Phoenix se ale nezavázala k tomu, že v roce 2024 bude Německo na obranu skutečně dávat dvě procenta hrubého domácího produktu. Právě k tomuto cíli mají podle dohody summitu Severoatlantické aliance z Walesu směřovat všechny státy NATO.

Německo nyní na obranu dává kolem 1,26 procenta HDP. Loni to v absolutní výši bylo 34,3 miliardy eur. Aby spolková republika dvouprocentní cíl splnila, musela by každoroční výdaje na obranu zvednout o zhruba 20 miliard eur.

Sociální demokraté takový nárůst odmítají. "Dvacet miliard eur nebo více dalších výdajů na obranu v příštích letech, to určitě není cíl, který by mnou vedená vláda sledovala," nechal se už dříve slyšet kandidát SPD na kancléře Martin Schulz.

Německo by ale dle Merkelové ke dvouprocentním výdajům na obranu směřovat mělo. "To, co vláda během funkčního období slíbila, není možné v předvolebním boji brát zpět," uvedla.

Česko investuje do obrany kolem jednoho procenta HDP. Vládní koalice se zavázala, aby to do roku 2020 bylo 1,4 procenta HDP a do roku 2024 dvě procenta.

Témata:  Angela Merkelová Německo Německá armáda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy