reklama

Erdogan naposledy vyzval německé Turky k bojkotu hlavních německých stran ve volbách do Spolkového sněmu 24. září.

"Více než polovina země (Turecka) smýšlí demokraticky. Nepodporují ho (Erdogana)," prohlásil Gabriel na mítinku své Sociálnědemokratické strany Německa (SPD) v západoněmecké spolkové zemi Sársko. "Domnívám se, že mnoho lidí v Turecku počítá s tím, že Evropa a Německo podpoří tureckou demokracii a že nebudou bezmocně přihlížet," řekl Gabriel.

Někteří poslanci za Křesťanskodemokratickou unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové i opoziční Levice už vyzvali vládu, aby zvážila zmrazení zahraničních aktiv Erdogana a lidí z jeho okolí.

V Německu žijí zhruba tři miliony etnických Turků a Německo dosud mělo s Ankarou tradičně dobré vztahy. To se však v posledním roce změnilo. Přispěl k tomu mimo jiné tvrdý postup Ankary vůči jejím skutečným i domnělým odpůrcům po loňském pokusu části armády o puč, za což Berlín Ankaru kritizoval. Turecké úřady zatkly také několik německo-tureckých novinářů.

Diplomatická roztržka vypukla i poté, co německá města zakázala tureckým vládním politikům agitovat před dubnovým referendem o změnách ústavy na německém území. Turečtí politici, včetně prezidenta Erdogana pak opakovaně německé praktiky přirovnali k nacistickým.