Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva je znepokojena plánem na vybudování štítu Aegis v Japonsku

protiraketový systém
protiraketový systém
Foto: defense.gov **www.defense.gov**

Moskva/Tokio - Plány Japonska rozmístit na svém území americký protiraketový systém Aegis jako obranu proti severokorejské hrozbě znepokojují Rusko. Moskva chce vedle sankcí vést s Pchjongjangem také dialog.

"Rusko je vážně znepokojeno plány Japonska rozmístit na svém území americký protiraketový systém Aegis," uvedl dnes podle agentury RIA Novosti náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Sankce by se podle něj neměly vůči KLDR uvalovat na neurčitou dobu a nepřinesou výsledky, pokud se zároveň nepovede se Severní Koreou dialog.

Plány Tokia vycházejí z nového zhodnocení hrozby, kterou pro zemi představuje zbrojní program KLDR. Minulý týden se ve Washingtonu sešel americký ministr obrany James Mattis se svým japonským protějškem Icunorim Onoderou k jednání o posílení vojenské spolupráce.

Onodera požádal Spojené státy o podporu při instalaci amerického systému Aegis, který podle Japonska zvýší šance země na sestřelení případné balistické střely směřující na japonské území ještě před dosažením japonských břehů.

"Severní Korea vyvinula novou technologii balistických střel a ty jsou nyní hrozbou nejen pro Japonsko, ale i pro USA," zdůvodnil Onodera japonské plány.

Témata:  protiraketový systém Aegis Rusko Japonsko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy