Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko podle Stoltenberg podkopává stabilitu a bezpečnost Evropy

Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Jens Stoltenberg, autor: Kjetil Ree
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Rimini (Itálie) - Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes obvinil Rusko, že svým "agresivním chováním" podkopává stabilitu a bezpečnost v Evropě. Podle agentury AFP to řekl v italském městě Rimini na konferenci věnované bezpečnosti ve světě.

Po skončení studené války "jsme aktivně pracovali na vytvoření strategického partnerství s Ruskem", uvedl Stoltenber. "Nicméně agresivní chování Ruska podkopalo stabilitu a bezpečnost v Evropě," dodal.

"NATO nehledá konfrontaci s Ruskem," ujišťoval šéf Severoatlantické aliance. Poukázal přitom na události z roku 2014, kdy Rusko "nelegálně anektovalo (ukrajinský) Krym". "Bylo to poprvé, co po druhé světové válce některý evropský stát zabral území jiné země silou," konstatoval generální tajemník.

"Rusko pokračuje v destabilizaci východní Ukrajiny. Jde o konflikt, v němž přišlo o život téměř 10.000 Ukrajinců a který výrazně změnil naše bezpečnostní prostředí," řekl rovněž Stoltenberg.

Na závěr uvedl, že Severoatlantická aliance má dvojí přístup vůči Rusku: obranu a dialog. "Pevně věřím v dialog," zdůraznil v této souvislosti.

Témata:  Jens Stoltenberg Rusko EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy