Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin ani Si Ťin-pching nebudou na letošním Valném shromáždění. Zato se tam objeví Zeman i Trump

Miloš Zeman hostí Andrzeje Dudu (15. března 2016).
Miloš Zeman hostí Andrzeje Dudu (15. března 2016).
Foto: kremlin.ru

New York/Moskva - Zahajovacích debat Valného shromáždění OSN, které začnou 19. září a potrvají do 25. září, se letos nezúčastní ruský prezident Vladimir Putin. Chybět budou i čínský prezident Si Ťin-pching nebo německá kancléřka Angela Merkelová.

S projevem naopak vystoupí americký prezident Donald Trump, který je kritikem této mezinárodní organizace a který vyzval k její reformě. První den rozpravy bude mít projev podle televize CBS News francouzský prezident Emmanuel Macron.

Zahajovacích debat Valného shromáždění se opět zúčastní česká hlava státu Miloš Zeman. Podle informací dnešních Lidových novin projev přednese hned v úvodní den všeobecné rozpravy. O den dříve v New Yorku převezme ocenění od amerického židovského fondu GJCF za to, že hájí zájmy Židů.

Zda se český prezident během cesty do USA sejde s Trumpem, není jasné. Mohou se ale potkat na půdě OSN, kde Trump bude v plénu hovořit jako druhý. Schůzku obou prezidentů původně Hrad ohlásil na letošní jaro, setkání bylo ale odloženo.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Vladimír Putin Donald Trump

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy