Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokouší se Putin ovlivnit další volby? Vyloučit to nelze, zatím je ale klid, zní z Německa

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Berlín - 24. září se budou v Německu konat parlamentní volby, přičemž panovaly obavy, že by je mohla ovlivnit Moskva. Spolkové úřady zatím aůe nemají poznatky o tom, že by se Rusko pokusilo zasáhnout do předvolebního boje.

Ve videorozhovoru s deníkem Bild to dnes řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU). Takový pokus ale nadále nevylučuje. "Nevidíme, že by se Putin vmísil do předvolebního boje," uvedl ministr pro list Bild. "Možná od toho upustili, možná to ještě přijde," podotkl čtyři dny před volbami.

O možné snaze ovlivnit parlamentní volby, se v Německu mluví už několik měsíců. Politici přitom často poukazují na zkušenosti s hackerskými útoky před volbami v USA a Francii, které podle nich vycházely z Ruska. Moskva to popírá.

Šéf německé civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen na jaře hovořil o tom, že je možné, že se Rusko volby svými zásahy pokusí ovlivnit.

Německo se terčem ruských hackerských útoků podle zdejších expertů stalo už v minulosti. Mířily například na Spolkový sněm nebo CDU kancléřky Angely Merkelové.

Témata:  volby v Německu Německo hackeři Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy