reklama

Podle Grammera dění na periférii Evropy zastihlo NATO nepřipravené. Červencový summit, kterého se zúčastní lídři ze všech 28 členských států, podle něj bude „rozhodujícím momentem v historii NATO".

Grammer varuje, že ačkoliv se v minulosti summity obvykle zabývaly spíše byrokracií nebo drobnými změnami, tentokrát budou nutné větší změny. Soustředit by se podle něj lídři NATO měli zejména na tři klíčové priority.

Za prvé je podle něj nutné, aby NATO „v myslích lidí mimo Brusel, zejména ve Spojených státech amerických," přestalo působit jako „abstraktní relikvie doby, která už dávno přestala existovat". Současnou situaci podle něj ukazuje například prezidentský kandidát Donald Trump, který se nechal slyšet, že NATO je zbytečné. Trumpovy výroky podle něj odhalily „nepřesný, ale mezi Američany velmi rozšířený názor, že Evropané nedělají dost".

NATO také podle Grammera musí „posílit své obranné a zastrašující schopnosti". Toho by podle něj mělo docílit například trvalou přítomností v Polsku a Pobaltí, aby tak dokázalo oddanost a solidaritu svým členům na východě.

Na závěr Grammer uvádí, že by NATO mělo zvážit, čeho je a čeho není schopno dosáhnout se svými současnými zdroji, které jsou omezeny faktem, že „pouze pět z 28 členských států splňuje současný požadavek na výdaje na obranu ve výši 2 % HDP". NATO by také podle Grammera mělo zvážit, jakou roli sehraje v rámci konfliktu v Sýrii a dalšího vývoje na Blízkém východě.