Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Opozičník Navalnyj byl opět zatčen. Stařík Putin nechce, abych se dostal na mítink, tvrdí

Alexej Navalnyj
Alexej Navalnyj
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Ruská policie dnes zadržela opozičního předáka Alexeje Navalného. Chystal se zrovna odcestovat na mítink přívrženců v Nižném Novgorodu v rámci své kampaně před jarními prezidentskými volbami.

"Och, jak ten stařík Putin nechce, abych se dostal na mítink v Nižném Novgorodu. Vyšel jsem (z domu), abych odjel na nádraží, ale zadrželi mě. Bylo to jako ve filmu. Přijelo auto a z něj vystoupili policisté," uvedl Navalnyj na sociálních sítích s tím, že jej policisté nejspíše vezou na strážnici, aniž mu sdělili nějaké obvinění či vysvětlení.

Úřady Navalného zatčení dosud nepotvrdily, poznamenala agentura Interfax. Opozičníkovi přívrženci v Nižném Novgorodu plánují večer uspořádat nepovolenou demonstraci na podporu svého vůdce.

Navalnyj se stal jedním z vůdců velkých protivládních demonstrací na přelomu let 2011 a 2012, se kterými skoncoval až návrat Vladimira Putina do Kremlu. Navalnyj nyní pořádá volební kampaň před prezidentskými volbami, jež se budou konat v březnu 2018, ačkoliv jej úřady s odvoláním na předchozí odsouzení nechtějí ke klání o Kreml připustit.

Navalnyj zorganizoval 12. června protestní demonstraci proti korupci v centru Moskvy. Zatčen byl hned při odchodu ze svého bytu. Při mítinku policie zadržela stovky dalších lidí. Odsedět si pak musel 25 dnů ve vězení.

Témata:  Alexej Navalnyj Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy