Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oxfordská kolej odstranila portrét Su Ťij, prý kvůli situaci muslimských Rohingům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Oxford - Vedení oxfordské koleje St. Hughs dalo odstranit z interiéru portrét barmské vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij. Počin je dáván do souvislosti s tlakem, jemuž laureátka Nobelovy ceny míru čelí kvůli rohingské krizi. Oficiální vysvětlení je však jiné.

Britské listy o víkendu s odvoláním na oxfordské zdroje napsaly, že kolej zmizení obrazu vysvětlila potřebou uvolnit místo pro nové plátno japonského umělce Jošihira Takedy, který získala a který chce po určitou dobu vystavovat.

Su Ťij na koleji pobývala během studií v Británii. Portrét, který byl k vidění u hlavního vstupu do koleje od roku 1999, se nyní nachází v depozitáři, citoval list The Telegraph zástupce koleje.

Už přes půl milionu Rohingů uprchlo do Bangladéše, zatímco Barma je ve světě kritizována za útlak muslimské menšiny. Výtky směřují i vůči Su Ťij, zatímco její stoupenci upozorňují, že vliv barmské vůdkyně na armádní kruhy je limitovaný. Sama Su Ťij důrazně popírá, že by v Barmě docházelo k etnickým čistkám.

Témata:  Aun Schan SuŤij Velká Británie Barma Rohingové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy